Balsot vēlēšanās, sēžot dīvānā? Intervija ar CVK vadītāju Kristīni Saulīti
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 05:40
  • LSM
  • 5

Balsot vēlēšanās, sēžot dīvānā? Intervija ar CVK vadītāju Kristīni Saulīti

Balsot vēlēšanās no dīvāna: Iespēja vai risks?

Balsot vēlēšanās, sēžot dīvānā, ir temats, kas pēdējā laikā bieži tiek apspriests ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Iespējams, digitālā balsošana šķiet ērta un pievilcīga, taču kā to vērtē eksperti? Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Saulīte intervijā LSM.lv pauž skeptisku viedokli attiecībā uz šo jautājumu, atsaucoties uz Igaunijas pieredzi, kur digitālā balsošana nav veicinājusi vēlētāju aktivitāti.

Igaunijas pieredze un satraukums par digitālo balsošanu

Kristīne Saulīte norāda, ka, lai gan Igaunijā ir pieredze digitālajā balsošanā, šī prakse nav radījusi gaidīto rezultātu — nozīmīgu vēlētāju aktivitāti. "Diemžēl pieredze rāda, ka balsošana internetā nebūt neveicina vēlētāju iesaisti," uzsver Saulīte. Tāpēc pašlaik nav īstais brīdis, lai ļautu tādām trauslām lietām kā digitālā balsošana pateikt savus pēdējos vārdus, it īpaši, kad runa ir par nākamajām vēlēšanām.

Jaunumi pašvaldību referendumos un vēlēšanās

Neskatoties uz ierobežotajām balsu iespējām, ir paredzētas izmaiņas, kas varētu padarīt vēlēšanu procesu ērtāku. 2025. gada pašvaldību vēlēšanās gaidāmi jauninājumi, kas iekļauj manuālu balsu skaitīšanas aizstāšanu ar skeneriem. Iecirknu komisijas pārbaudīs to darbību, tādējādi uzlabojot balsošanas procesa kvalitāti. Arī vēlēšanu zīmes tiks modernizētas, un iepriekšējā balsošanas periodu pagarinās no trīs diēām līdz piecām.

Secinājums un nākotnes perspektīvas

Lai gan digitālā balsošana tuvākajā nākotnē nebūs pieejama, Kristīne Saulīte aicina sabiedrību saglabāt pacietību un orientēties uz kvalitatīvu un drošu balsošanas procesu. Šie jauninājumi, kas plānoti pašvaldību vēlēšanām, liecina par CVK apņēmību uzlabot vēlēšanu organizāciju un veicināt sabiedrības uzticību balsošanas procesam. Tāpēc vienalga, vai balsosim no dīvāna vai iecirknī, svarīgi ir būt aktīviem un piedalīties demokrātiskajā procesā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas