Darbinieks ierodas darbā piedzēries. Valsts darba inspekcijā skaidro, kas tādā gadījumā jādara darba devējam

Darbinieks ierodas darbā piedzēries – ko darīt darba devējam?

Pēdējā laikā darba devēji saskaras ar grūtībām, ja darbinieki ierodas darbā alkohola reibumā. Vairāki uzņēmumi ziņojuši par šādām situācijām, un Valsts darba inspekcija (VDI) ir sniegusi skaidrojumus par to, kādi ir pienākumi darba devējam šādā gadījumā.

Noteikumi par iereibušiem darbiniekiem

Saskaņā ar likumdošanu, darbinieka alkohola lietošana darba vietā ir nopietns pārkāpums. Darba devējiem ir pienākums nodrošināt drošu un veselīgu darba vidi, līdz ar to viņiem ir tiesības rīkoties, ja darbinieks ierodas darbā alkohola reibumā. Vairāki noteikumi regulē šo jomu, un darba devējiem jāpārliecinās, ka viņi ir informēti par likumdošanas prasībām. Svarīgi ir izstrādāt iekšējos noteikumus, kas attiecas uz alkohola lietošanu darba laikā un laikā pirms darba stundām.

Kā rīkoties darba devējiem?

Ja darba devējs konstatē, ka darbinieks ieradies darbā piedzēries, pirmkārt, vajadzētu uzsākt iekšējās procedūras, kas nosaka, kā rīkoties šādā situācijā. Darba devējam būtu jāsazinās ar darbinieku, jānoskaidro viņa stāvoklis un jāsaprot, vai viņš ir spējīgs pildīt savus pienākumus. Ja darbinieks ir acīmredzami iereibis un nevar veikt savus uzdevumus, darba devējam būtu jānodrošina, ka viņš tiek nosūtīts mājās, lai izvairītos no iespējamām nelaimes gadījumiem. Jāuzmanās no tā, lai šādā situācijā tiktu ievērotas darbinieka tiesības un viņu būtu jānosūta mājās drošā veidā.

Sankcijas un sekas

Darba devējiem ir tiesības piemērot disciplinārsankcijas, ja darbinieks atkārtoti pārkāpj noteikumus attiecībā uz alkohola lietošanu darbā. Sākotnēji var tikt izsniegts piezīmējums, bet smagākos gadījumos pat var tikt uzsākta atlaišanas procedūra. Arī šādos gadījumos ir ļoti svarīgi ievērot attiecīgos likuma noteikumus un nodrošināt, ka tiek ievērotas visas procedūras un dokumentācija.

Noslēgumā

Darbinieka ierašanās darbā piedzērušā stāvoklī ir nopietna situācija, kas prasa darba devēja ātru un efektīvu rīcību. Ir svarīgi izprast likuma prasības un iekšējos noteikumus, lai nodrošinātu drošu un veselīgu darba vidi visiem darbiniekiem. Valsts darba inspekcija iesaka visiem darba devējiem sagatavoties šādām situācijām un izstrādāt skaidras procedūras, kas jāievēro gadījumos, kad darbinieks ierodas darbā alkohola reibumā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas