Degvielas tirgotāji brīdina par nepatikšanāmEkonomika
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 05:30
  • NRA
  • 3

Degvielas tirgotāji brīdina par nepatikšanām

Degvielas tirgotāji izsaka bažas par gaidāmajām izmaiņām

Degvielas tirgotāji Latvijā ir pauduši nopietnas bažas saistībā ar valdības plāniem paaugstināt akcīzes nodokļa likmes, kas var ietekmēt degvielas cenas nākamajos gados. Saskaņā ar iecerēto, no 2025. gada dīzeļdegvielas cena pieaugs divreiz par 3,2 centiem litrā, savukārt benzīna cena palielināsies divreiz par 2,7 centiem litrā.

Ekonomiskās sekas patērētājiem

Šie plāni radīs ne tikai inflācijas spiedienu, bet arī apgrūtinās ikdienas transporta izmaksas. Degvielas tirgotāji brīdina, ka šādas izmaiņas var novest pie straujāka degvielas cenu pieauguma, ko sajutīs ikviens autovadītājs. Tas varētu arī veicināt pārvadājumu cenu kāpumu, kas savukārt ietekmēs pārtikas un citu preču cenas.

Klimata mērķi un to ietekme uz degvielas tirgu

No 2027. gada plānotā CO2 emisijas kvotu cenas pievienošana pie degvielas cenām un "zaļo" degvielu papildizmaksas ir solis uz ilgtspējīgu attīstību, taču tas izsauc pretrunas degvielas tirgotāju vidū. Viņi norāda, ka, ieviešot šādus pasākumus, valdībai ir jāņem vērā tirgus stabilitāte un iedzīvotāju ekonomiskās iespējas.

Secinājumi un aicinājums uz dialogu

Degvielas tirgotāji uzsver nepieciešamību pēc aktīvas diskusijas ar valdību, lai kopīgi rastu risinājumus, kas izpilda klimatiskos mērķus, bet neapgrūtina patērētājus un uzņēmējus. Saskaņota pieeja var palīdzēt mazināt riska faktorus, kas saistīti ar degvielas cenu svārstībām un nodrošināt stabilāku ekonomisko vidi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas