"Es ēdu milzīgas garneļu sviestmaizes pie viena galda ar VDK." Jenss Stoltenbergs atklāj, kā 1991. gadā mēģinājis savervēt padomju aģentuĀrzemēs
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

"Es ēdu milzīgas garneļu sviestmaizes pie viena galda ar VDK." Jenss Stoltenbergs atklāj, kā 1991. gadā mēģinājis savervēt padomju aģentu

Jenss Stoltenbergs dalās pieredzē no 90. gadiem

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, 4. oktobrī publicētā intervijā laikrakstam "Financial Times", atklāja, ka jaunībā viņš regulāri ticies ar kādu VDK virsnieku, kurš strādājis Norvēģijā. Šī saruna ne tikai izgaismoja viņa jaunības gadu pieredzi, bet arī pievērsa uzmanību sarežģītajai attiecību dinamiekai starp Austrumiem un Rietumiem, kas pastāvēja pēc Aukstā kara beigām.

Neparastā tikšanās pie galda

Stoltenbergs atklāja, ka viņa tikšanās ar VDK virsnieku bieži notikušas pie galda, kur tiek baudītas milzīgas garneļu sviestmaizes. Šie mirkļi ne tikai simbolizēja divu ļoti atšķirīgu sistēmu pārstāvju dialogu, bet arī norādīja uz to, cik svarīgi ir saprast viens otra redzējumus un motivāciju, pat ja tie ir pretrunīgi. Šāda veida neformālas sarunas ļāva labāk izprast padomju ideoloģiju un stratēģiju.

VDK virsnieka vervēšanas mēģinājums

Stoltenbergs atzina, ka ir veicis mēģinājumus savervēt šo VDK virsnieku, domājot par iespēju, kā iegūt informāciju par viņa darba metodi un darbībām. Šie centieni atklāj viņa sapratni par spiegošanas un pretspiegošanas spēli, kas tolaik bija ļoti aktuāla. Šobrīd, skatoties atpakaļ, Stoltenbergs novērtē šīs pieredzes nozīmi, kas ietekmējusi viņa vēlākos lēmumus, strādājot NATO un veidojot starptautiskās attiecības.

Secinājumi par pagātnes mantojumu

Jenss Stoltenbergs atklājumi par viņa attiecībām ar VDK virsnieku atklāj sarežģītos ceļus, pa kuriem nācies iet, lai būtu iespējams veidot mierīgākas un stabilākas attiecības starp valstīm. Papildus personīgajām atmiņām šīs intervijas sniedz arī plašāku skatījumu uz Latvijas un Norvēģijas attiecībām, kas, neskatoties uz atšķirībām, ir veikušas nozīmīgu attīstību pēdējo trīsdesmit gadu laikā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas