• 2024. gada 27. jūlijs 11:02
  • PRESS
  • 5

IKVD: Daļa pašvaldību dibināto mazo skolu ir nepietiekami nodrošinātas ar atbalsta personālu

IKVD atklāj problēmas mazo skolu atbalsta personāla nodrošinājumā

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) ir publicējis ziņojumu par 2023. gada situāciju Latvijas izglītības sistēmā, atklājot satraucošas atziņas par pašvaldību dibinātajām mazajām skolām. Pārskats liecina, ka daudzi no šiem izglītības iestādēm nespēj nodrošināt skolēniem nepieciešamos atbalsta pasākumus, kas būtiski ietekmē mācību kvalitāti.

Nepietiekamība atbalsta personāla jomā

IKVD ziņojums skaidro, ka ilgstošs atbalsta personāla trūkums ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc daļai pašvaldību dibināto mazo skolu ir grūtības sniegt kvalitatīvu atbalstu skolēniem. Tas attiecas ne tikai uz pedagogiem, bet arī uz psihologiem, logopēdiem un citiem speciālistiem, kuri ir nepieciešami, lai nodrošinātu individuālu pieeju un palīdzību tiem skolēniem, kuriem tas ir īpaši nepieciešams.

Sekas skolēniem un viņu mācību procesam

Trūkums atbalsta personālā tieši ietekmē bērnu izglītošanos un attīstību. Skolēni, kuriem nepieciešama papildu palīdzība, bieži paliek novārtā, kas var radīt nevienlīdzību izglītības jomā un apgrūtināt viņu turpmākās iespējas. Tas īpaši attiecas uz skolēniem ar mācīšanās traucējumiem vai sociālajiem ierobežojumiem, kuriem ir nepieciešama profesionāla atbalsta nodrošināšana.

Aicinājums uz rīcību

IKVD aicina pašvaldības pievērst uzmanību šai problēmai un strādāt pie risinājumiem, lai nodrošinātu pietiekamu atbalsta personāla skaitu un kvalifikāciju mazo skolu ietvaros. Ir svarīgi, lai katrs skolēns saņemtu nepieciešamo atbalstu, kas veicinātu viņa attīstību un veiksmīgu mācību procesu. Izglītības kvalitātes valsts dienests uzsvērti norāda, ka šī situācija prasa kolektīvu rīcību no visām iesaistītajām pusēm – valdības, pašvaldību un skolu līmenī –, lai nodrošinātu izglītības kvalitāti un pieejamību visiem Latvijas bērniem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz PRESS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas