• 2024. gada 6. septembris 21:30
  • NRA
  • 7

IZM atradusi iespēju ietaupīt 2,62 miljonus eiro

IZM samazina stipendiju līdzekļus

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paziņojusi par plānu ietaupīt 2,62 miljonus eiro no stipendijai "Studētgods" iezīmētajiem līdzekļiem. Šis lēmums nāk, ņemot vērā faktu, ka faktiskais stipendijas saņēmēju skaits ir būtiski mazāks nekā iepriekš prognozēts.

Stipendijas saņēmēju skaits samazinās

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis norādījis, ka stipendiju "Studētgods" līdzekļi netiek pilnvērtīgi izmantoti, jo ieplānotais saņēmēju skaits nav sasniegts. Šāda situācija liecina par nepieciešamību pārskatīt stipendiju sistēmu un pielāgot to aktuālajām vajadzībām.

Finanšu resursu optimizācija

Šis ietaupījums ir daļa no IZM centieniem optimizēt izglītības budžetu, lai nodrošinātu, ka finanšu resursi tiek tērēti efektīvi un atbilstoši faktiskajām vajadzībām. IZM uzsver, ka šie līdzekļi tiks novirzīti citiem izglītības projektiem, kas ir prioritāri, tādējādi uzlabojot izglītības kvalitāti un pieejamību Latvijā.

Reakcija uz lēmumu

Izglītības eksperti un studentu pārstāvji izsaka bažas par stipendiju samazināšanu, uzsverot, ka tas var negatīvi ietekmēt studentus, kuriem nepieciešama finansiāla atbalsts. Tomēr citi uzsver, ka ir svarīgi sniegt finanšu atbalstu tiem, kas patiešām to izmanto, un samazinājums var būt solis pareizajā virzienā, lai nodrošinātu resursu efektivitāti.

Nākotnes plāni

IZM plāno turpināt uzraudzīt stipendiju pieprasījumu un pielāgot finansējumu atbilstoši mainīgajām prasībām. "Mēs apzināmies, cik svarīgi ir nodrošināt finansiālu atbalstu studējošajiem, taču arī jādomā par lietderīgu resursu izmantošanu," norādīja IZM pārstāvis. Tas rāda apņemšanos strādāt pie ilgtspējīgas izglītības sistēmas attīstības, kas kalpotu visiem Latvijas studentiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas