Izsmeltu kvotu dēļ atceļ krūts rekonstrukcijas operācijas vēzi uzveikušām sievietēmZiņas
Foto un virsraksts: Diena

Izsmeltu kvotu dēļ atceļ krūts rekonstrukcijas operācijas vēzi uzveikušām sievietēm

Izsmelta kvotu problēma

Vēža pacientēm Latvijā ir radusies nopietna situācija saistībā ar valsts apmaksāto krūts rekonstruktīvo operāciju kvotām. Saskaņā ar informāciju, ko sniegusi pacientu organizāciju apvienība "Onkoalianse", negaidīti ir atceltas 40 operācijas, kuras bija ieplānotas līdz šī gada beigām. Šīs operācijas bija nepieciešamas sievietēm, kurām bija jāveic atkārtotās rekonstrukcijas procedūras pēc mastektomijas.

Pacientu viedoklis

Šī situācija rada būtiskas bažas pacientēm, kas jau ir izgājušas cauri grūtiem un emocionāli smagiem ārstēšanas procesiem. Sievietes jūtas maldinātas, jo iepriekš tika nodrošinātas tās iespējas saņemt nepieciešamo ārstēšanu. "Mēs esam vērts uz mūsu veselības aprūpes sistēmu, kas nespēj nodrošināt nepieciešamo atbalstu un resursus, neskatoties uz to, cik smagi mēs esam cīnījušies ar slimību," komentēja "Onkoalianse" pārstāve.

Sekas un risinājumi

Iespējamo sekas šādai situācijai ir visai nopietnas. Atliktās operācijas var ietekmēt ne tikai fizisko, bet arī psiholoģisko labsajūtu sievietēm, kuras, atgūstoties no vēža, vēlas atgriezties ierastajā dzīvē ar pilnvērtīgu pašapziņu. "Mums ir steidzami jāpievērš uzmanība šīm problēmām un jāspriež kopā ar veselības aprūpes iestādēm par risinājumiem," piebilda "Onkoalianse" pārstāve.

Sabiedrības apziņa un nākotnes iespējas

Šis incidents ir skaidrs signāls par to, ka valsts veselības aprūpes sistēmai ir nepieciešamas steidzamas reformas, lai nodrošinātu, ka līdzīgas situācijas nenotiek nākotnē. Sabiedrībai ir jābūt uzmanīgai un jāprasa valdībai atbildība par šādām situācijām, kas ietekmē daudzu sieviešu dzīvību kvalitāti. Izsmeļot kvotas, tiek apdraudēta ne tikai individuālā ārstēšana, bet arī sabiedrības veselības kopējā stabilitāte un labklājība.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas