"Ja Finanšu ministrija lems, vai tur būs bizness, tad noteikti nebūs" - Pēteris Šmidre par kino finansēšanuZiņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

"Ja Finanšu ministrija lems, vai tur būs bizness, tad noteikti nebūs" - Pēteris Šmidre par kino finansēšanu

Latvijas kino nozare saskaras ar izsalkumu

Latvijas kino nozare joprojām jūtas smagā situācijā, jo Finanšu ministrija ir atteikusies atvēlēt līdzekļus ārvalstu kinoprojektu līdzfinansēšanai. Šādas valdības lēmums var radīt būtiskas sekas, jo Latvija ir zaudējusi iespēju piedalīties pasaules lielajā kino biznesā.

Pāreja uz jauniem apstākļiem

Vēl nesen pastāvēja kārtība, kas ļāva ārvalstu kino producentiem atgūt daļu izdevumu, ja filmēšana notika Latvijā. Šī sistēma bija izdevīga ne tikai producentiem, bet arī valstij kopumā – tai bija iespējams iztērēt pāris miljonus eiro, vienlaikus piesaistot ievērojami vairāk līdzekļu no tūrisma un citas ar filmu ražošanu saistītās aktivitātes.

Ieguvumi no kino industrijas

Kino grupas, kas filmē Latvijā, ne tikai iztērē naudu vietējā ekonomikā, bet arī nodarbina vietējos iedzīvotājus, kuriem tiek maksātas algas. Pēteris Šmidre, Latvijas Kino asociācijas pārstāvis, ir norādījis, ka "ja Finanšu ministrija lems, vai tur būs bizness, tad noteikti nebūs." Šie vārdi skaidri norāda uz biedējo realitāti, ka bez valsts atbalsta kino industrija var saskarties ar nopietnām grūtībām.

Nākotnes perspektīvas

Ir steidzami nepieciešams meklēt risinājumus un atjaunot valsts atbalstu, lai neatgriezeniski nesabojātu Latvijas reputāciju kā pievilcīgu vietu filmu uzņemšanai. Pasaules kino tirgs joprojām attīstās, un Latvijai ir visas iespējas kļūt par nozīmīgu spēlētāju, bet tikai ar apņēmīgu un mērķtiecīgu politiku.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas