Kvotu pieejamība reģionu slimnīcās – pieraksts uz nākamo gadu un zaudējumi
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 05:51
  • LSM
  • 4

Kvotu pieejamība reģionu slimnīcās – pieraksts uz nākamo gadu un zaudējumi

2024. Gada Noslēdzošais Pārskats

Tuvojoties 2024.gada noslēgumam, reģionālās slimnīcas saskaras ar virkni izaicinājumu, kas ir līdzvērtīgi citiem gadiem. Slimnīcu vadība atzīst, ka šis gads ir radījis necerēti grūtības, īpaši ņemot vērā piešķirto finansējumu, kas nav pietiekams, lai apmierinātu strauji pieaugošo pieprasījumu pēc valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Finansējuma Nepietiekamība

Reģionālās slimnīcas norāda, ka piešķirtais valsts finansējums ir nepietiekams, lai segtu visus tēriņus un nodrošinātu kvalitāti veselības aprūpes pakalpojumiem. Pacientu skaits pieaug, bet līdzekļu pieaugums nenotiek proporcionāli. Rezultātā, slimnīcas nevar realizēt visus plānotos pakalpojumus, kas radikāli ietekmē pacientu aprūpes kvalitāti un pieejamību.

Speciālistu Trūkums

Līdztekus finansējuma problēmām, reģionālās slimnīcas saskaras arī ar ārstu un citu medicīnisko speciālistu trūkumu. Pat ja kvota vēl ir pieejama, slimnīcas nespēj piedāvāt nepieciešamos pakalpojumus, jo nav pietiekami daudz kvalificētu darbinieku. Šī situācija rada bažas, jo pacienti var netikt savlaicīgi apkalpoti, kas var pasliktināt veselības aprūpes rezultātus.

Kā Tas Ietekmē Pacientus

Pacienti reģionālajās slimnīcās, sagaidot ārsta pieņemšanu, bieži saskaras ar garām gaidīšanas rindām un kavēšanos pakalpojumu sniegšanā. Tādējādi tiek apgrūtināta piekļuve svarīgiem veselības aprūpes pakalpojumiem, un daudzi cilvēki tiek spiesti meklēt palīdzību citās, bieži vien attālākās, ārstniecības iestādēs.

Nākotnes Izaicinājumi

Reģionālās slimnīcas atzīst, ka, lai risinātu esošās problēmas, ir nepieciešams plašāks un pārdomātāks pieeju plānojums no valsts puses. Nākotnē ir svarīgi garantēt ne tikai pietiekamu finansējumu, bet arī īstenot iniciatīvas, kas veicinātu speciālistu piesaisti un saglabāšanu reģionos. Citādi šie izaicinājumi var tikai pieaugt, radot negatīvas sekas gan pacientiem, gan veselības aprūpes sistēmai kopumā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas