Latvijā ir meži, kuros ogotāji un sēņotāji var tikt pie pamatīga soda – 1500 eiro! Kur labāk savu kāju nespert?Dabā
Foto un virsraksts: LA
  • 2024. gada 26. jūlijs 19:26
  • LA
  • 4

Latvijā ir meži, kuros ogotāji un sēņotāji var tikt pie pamatīga soda – 1500 eiro! Kur labāk savu kāju nespert?

Ogošana un sēņošana: populāra izklaide Latvijas mežos

Latvijā ir sācies aktīvs ogošanas un sēņošanas laiks, un daudzi dabas mīļotāji nekavējoties dodas uz mežu, lai iegūtu pamatīgas ogu un sēņu krājumus. Tomēr ir svarīgi būt uzmanīgiem, jo ne visi meži ir droši un legāli apmeklējami.

Militārie objekti: riski un piemēroti sodi

Viena no bīstamākajām vietām, kur neieteiktu doties ogotājiem un sēņotājiem, ir militārie objekti, piemēram, poligoni. Jāatzīmē, ka šajos mežos ne tikai var saskarties ar dažādām bīstamām situācijām, bet arī saņemt ievērojamus sodus – līdz pat 1500 eiro!

Kāpēc tieši militārās teritorijas?

Intervijā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) noskaidrojām, ka karavīru mācību un militāro operāciju dēļ šajās teritorijās ir ierobežota pieejamība. Turklāt, šajās vietās var būt ne tikai bīstamas sēnes vai ogas, bet arī neefektīvi sprāgstošie līdzekļi vai citi riski, tāpēc ir stingri aizliegts šeit uzturēties.

Kas jādara, lai izvairītos no soda?

Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, ogotājiem un sēņotājiem ir ieteicams rūpīgi iepazīties ar teritorijām, kurās viņi dodas. Labākais veids, kā to izdarīt, ir konsultēties ar vietējām pašvaldībām vai meža dienestiem, lai uzzinātu par pieejamām un drošām vietām.

Secinājumi

Lai arī Latvijā ir daudz brīnišķīgu vietu ogošanai un sēņošanai, ir svarīgi būt apdomīgiem un izvēlēties drošus maršrutus. Lai saglabātu prieku par dabu un tās velšu lasīšanu, ir jāievēro likumi un regulas, kas aizsargā ne tikai mūsuīksto dabu, bet arī mums pašiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas