Latvijā strādājošie biežāk piedzīvo psiholoģisko stresu nekā ES (+VIDEO)Sabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 07:33
  • VS
  • 4

Latvijā strādājošie biežāk piedzīvo psiholoģisko stresu nekā ES (+VIDEO)

Video skaties šeit

Emocionālais stress Latvijā: būtiski augstāks nekā citur ES

Latvijas darbinieki saskaras ar emocionālo un psiholoģisko stresu biežāk nekā viņu kolēģi citās Eiropas Savienības valstīs. Jaunākie pētījumi liecina, ka 67% strādājošo Latvijā pēdējo 12 mēnešu laikā ir piedzīvojuši kādu emocionālu vai psiholoģisku problēmu. Šie rezultāti ir īpaši satraucoši, jo salīdzinājumā ar vidējo rādītāju ES, kas ir 46%, Latvijas rādītāji ievērojami pārsniedz šo līmeni.

Riska faktori un sociāli demogrāfiskās grupas

Sociāli demogrāfiskās grupas, kurās emocionālais stress ir visbiežāk sastopams, ietver sievietes, gados jaunākus darbiniekus (18-24 g.v.), kā arī personas ar zemiem ienākumiem (601-1000 EUR). Pētījuma autori norāda, ka ir vērojama tieša korelācija starp darba slodzi, ienākumu līmeni un emocionālo labklājību. Īpaši augstāks risks ir attālināti strādājošajiem, kas savu darba slodzi vērtē kā pārāk augstu un ir neapmierināti ar dzīvi kopumā.

Veselības mēnesis un atbalsta pasākumi

Oktobris, kas visā pasaulē tiek atzīmēts kā garīgās veselības mēnesis, ir īpaši nozīmīgs arī Latvijā. Šajā laikā tiek organizēti pasākumi, lai informētu un izglītotu sabiedrību par emocionālās veselības nozīmi un atbalsta mehānismiem. Eksperti uzsver, ka gan organizācijām, gan darbiniekiem ir aktīvi jāstrādā pie psiholoģiskās labklājības uzlabošanas.

Ceļš uz labklājību: abpusēja atbildība

Latvijas darba devējiem jāpievērš uzmanība darbinieku emocionālās labklājības uzlabošanai, identificējot riskus un nodrošinot nepieciešamo atbalstu. No otras puses, darbiniekiem ir jāiegulda pūles savu emocionālo risku mazināšanai, piedaloties pasākumos, kas vērsti uz mentālo veselību, un attīstot pozitīvas emocionālās prasmes. Tikai kopīgi strādājot, varam uzlabot gan individuālo, gan kolektīvo labklājību.

Apskats par pētījuma rezultātiem

Pētījuma rezultāti mudina uz steidzamu rīcību, lai nodrošinātu, ka Latvijā darba vide kļūst par drošu un atbalstošu vietu, kur darbinieki var attīstīties ne tikai profesionāli, bet arī emocionāli. Ir svarīgi apzināties, ka emocionālā labklājība ir ne tikai individuāla atbildība, bet arī organizāciju pienākums.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas