Lielstraupes pils jumts sliktā stāvoklī; baronu dzimtas pēctecis cer iegūt vismaz dalīta īpašuma tiesības
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 18:15
  • LSM
  • 4

Lielstraupes pils jumts sliktā stāvoklī; baronu dzimtas pēctecis cer iegūt vismaz dalīta īpašuma tiesības

Lielstraupes pils jumta stāvoklis satraucošs

Lielstraupes pils stāvoklis ir kļuvis par nopietnu problēmu, jo tās jumts ir tuvu ārkārtas stāvoklim. Pašvaldība un vietējie iedzīvotāji ir norādījuši, ka pirms jebkādu citu uzlabojumu veikšanas, primāri ir jāveic jumta atjaunošana. Šis jautājums tika apspriests nesenajā sanāksmē, kurā piedalījās ne tikai ārkārtas situāciju speciālisti, bet arī arhitekti un pētnieki.

Nākotnes vīzija: muzejs, restorāns vai naktsmājas?

Vietējie iedzīvotāji, pašvaldība un arhitekti kopā iezīmēja vairākas iespējas Lielstraupes pils tālākai attīstībai. Sanāksmē tika izteiktas idejas par to, ka pils varētu kļūt par muzeju, restorānu vai pat naktsmājām. Šādas iniciatīvas varētu būtiski veicināt vietējo tūrisma attīstību un nodrošināt laugam pietiekamus ienākumus, tomēr tas viss ir atkarīgs no tiem pamatu darbiem, kas jāveic vispirms.

Baronu dzimtas pēctecis: nākotne un īpašuma tiesības

Tajā pašā laikā kādreizējais fon Rozenu dzimtas pēctecis ir apņēmies izzināt savas ģimenes vēsturi un cer nākotnē iegūt vismaz dalītas īpašuma tiesības uz pili. Viņš uzskata, ka Lielstraupes pils ir svarīgs kultūras un vēstures simbols, un tā saglabāšana ir būtiska gan vietējo, gan valsts mērogā. Dzimtas pēctecis ir gatavs aktīvi piedalīties tās atjaunošanas procesos, lai nodrošinātu, ka vēsturiskā mantojuma saglabāšana kļūst par īstenotu mērķi.

Secinājumi un nākotnes rīcības plāni

Lielstraupes pilij ir liels potenciāls kalpot kā nozīmīgam kultūras objektam, taču pirms tam nepieciešama steidzama jumta atjaunošana. Visi iesaistītie ir vienisprātis par nepieciešamību rīkoties, un tiek cerēts, ka drīzumā tiks pieņemti lēmumi, kas ļaus attīstīt šo vēsturisko vietu par iecienītu tūrisma galamērķi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas