Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gaduSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:16
  • VS
  • 5

Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Gripai nozīmīgas problēmas – vakcīnu piešķiršanas principi

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka, nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, katru gadu veidosies deficīts. Nicmane-Aišpure skaidroja, ka pašreizējā vakcīnu piešķiršanas formula ir balstīta uz iepriekšējo trīs gadu statistiques situācijām, kad vakcīnu piegādes iztrūkums bija acīmredzams.

Problēmas ar vakcīnu pieejamību

Viņa uzsvēra, ka, strādājot savā praksē, lūdzot noteiktu skaitu vakcīnu, iznākums bija saņemt tikai 130% no pērn izsniegtā vakcīnu apjoma. Šāda pieeja skapē situāciju, kad piešķirtās vakcīnas tiek aprēķinātas pret gadu, kad uzsākot vakcināciju, vakcīnas beidzās uzreiz. "Līdz ar to, gadiem ejot, vienmēr būs šī deficīta situācija," viņa piebilda.

Sliktā situācija vecuma grupās

Nicmane-Aišpure norādīja, ka šobrīd ir liels vakcīnu trūkums tieši mērķa grupām, kuras apmaksā valsts, īpaši attiecībā uz cilvēkiem vecumā virs 60 gadiem, kam nepieciešamas vakcīnas ar paaugstinātu devu. Ir ārsti, kuri saskaras ar situāciju, kad viņiem nav valsts apmaksātu vakcīnu, kas jāpieļauj saviem pacientiem, liekot viņus nosūtīt uz vakcinācijas centriem vai piedāvājot maksas vakcīnas.

Jauno ārstu izaicinājumi

Asociācijas vadītāja minēja, ka pirmo gadu strādājošajiem ārstiem ir vislielākās grūtības, jo viņi nespēj laicīgi prognozēt nepieciešamo vakcīnu apjomu. Piemēram, praksē ar 1600 pacientiem no kuriem 1500 ir bērni, piešķirtas vien trīs vakcīnas.

Cerības uz uzlabojumiem

Nicmane-Aišpure aicināja turpināt diskusijas par gripas vakcīnu piešķiršanas principiem, lai rastu loģiskāku risinājumu šai problēmai. Vienlaikus viņa izteica gandarījumu par to, ka vakcinācijas aptvere starp mediķiem ir pieaugusi, kā arī pieaug kopējā cilvēku interese par vakcināciju. Šogad rezidentūrā ir uzņemti vairāk nekā 50 jauni ģimenes ārsti, un interese par darbu reģionos ir liela.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas