• 2024. gada 27. jūlijs 09:00
  • Diena
  • 6

Nerietumu pasaules flagmaņi

Šanhajas Sadarbības organizācijas loma

Jūlija sākumā Kazahstānas galvaspilsētā Astanā notika Šanhajas Sadarbības organizācijas (ŠSO) līderu sanāksme, kurā tika pieņemti svarīgi lēmumi. Galvenais notikums bija Baltkrievijas pievienošanās, tādējādi padarot šo valsti par desmito organizācijas dalībvalsti. ŠSO, kas tika izveidota 2001. gadā, ir vērsta uz ekonomikas, drošības un politiskās sadarbības stiprināšanu starp dalībvalstīm, un tās ietekme pasaulē turpina pieaugt.

Rietumvalstu reakcija

Brīdī, kad ŠSO sanāksme notika, Rietumvalstīs par to valdīja samērā liela indiference. Par šo notikumu plašsaziņas līdzekļos tika veltīts niecīgs uzmanības apjoms, kas liecina par pieaugošo atsvešināšanos no Nerietumu pasaules iniciatīvām. Līdzīga attieksme pastāv arī attiecībā uz BRICS – citu nozīmīgu Nerietumu valstu apvienību, kas ietver valstis, piemēram, Indiju un Brazīliju.

ŠSO un BRICS: izaicinājums Rietumiem

Gan ŠSO, gan BRICS arvien vairāk darba spēju pievērst uzmanību un demonstrēt savas iespējas, uzsverot sevi Rietumu pasaules pretpoli. Šīs organizācijas attiecības ir vērstas uz sadarbības nostiprināšanu starp valstīm, kuras ir norūpējušās par Rietumu dominanci globālajā politiskajā ainā. Tā tiekot attēlotiem kā stabilas un izturīgas alternatīvas, kas piedāvā jaunu pieeju un vērtības izpratnei par starptautiskajām attiecībām.

Ilgtermiņa mērķi

Aplūkojot ŠSO un BRICS ilgtermiņa mērķus, ir skaidrs, ka tās saskata nepieciešamību attīstīt jaunu globālo kārtību, kas balstās uz multilateralismu un kopīgām ekonomiskām interešu saskaņotībām. Valstis, kas pievienojas šīm aliansēm, meklē iespējas uzlabot savu ekonomisko stāvokli, stiprināt drošības mehānismus un celt savu starptautisko statusu. Tas apstiprina, ka Nerietumu valstis vēlas veidot spēcīgu bastionu, kas pretstāvētu tradicionālajām Rietumu varām un viņu globālajām ambīcijām.

Secinājumi

Lai gan Rietumvalstis varbūt nevēlējās pievērst uzmanību ŠSO un BRICS, šīs organizācijas ir iegūušas svarīgu lomu modernajā pasaulē. Tās saprot, cik svarīgi ir būt vienotiem un radīt spēcīgu alternatīvu, kas varētu ne tikai ietekmēt globālo politiku, bet arī ekonomiku. Tāpēc turpmākajos gados, visticamāk, mēs redzēsim šīs organizācijas arvien aktīvākas uz pasaules skatuves.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas