• 2024. gada 27. jūlijs 07:19
  • VS
  • 11

Pētījums: latvieši bīstami maz guļ (+VIDEO)

Video skaties šeit

Latviešu miega paradumi: zems guļamstundas rādītājs

Pētījuma dati liecina, ka tikai 40% Latvijas iedzīvotāju ikdienā miegam velta vismaz 7 stundas. Šis ir zemākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā, radot bažas par iedzīvotāju veselību un labsajūtu. Miegam ir liela nozīme, un tas ir tikpat svarīgs kā svaigs gaiss, pārtika un ūdens.

Miega trūkums un tā ietekme uz veselību

Nepietiekams miegs negatīvi ietekmē cilvēka veselību gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Piemēram, tas var izraisīt garīgās veselības problēmas un samazināt imūno sistēmu. Speciālisti brīdina, ka cilvēki, kuri neguļ pietiekami, ir pakļauti lielākam riskam saslimt ar hroniskām slimībām, tostarp sirds un asinsvadu slimībām.

Kas ietekmē miega kvalitāti?

Saskaņā ar pētījumu, visbiežāk neejot gulēt ir tie, kuriem ir pamatizglītība un zemie ienākumi. Gados vecāki cilvēki, kas ir pensionāri, tērē vairāk laika miegam, jo viņiem vairs nav tik intensīva dzīves ritma. Tomēr viņiem, kā atzīmē miega speciāliste Dr. Marta Celmiņa, var rasties miega traucējumi medikamentu vai slimību dēļ.

Miega nozīme bērniem un pusaudžiem

Īpaši svarīgi ir nodrošināt pietiekamu atpūtu bērniem un pusaudžiem, kuriem nepieciešamas no 8 līdz 12 stundām miega. Šajā laikā tiek izdalīts augšanas hormons un attīstās intelektuālās spējas, tādēļ gulēšanas kvalitāte ir būtiska viņu attīstībai.

Atpūtas trūkumu izraisošie faktori

Mūsdienu straujā dzīves temps un pārslodze mudina cilvēkus ziedot miegu citu aktivitāšu labā. Iedzīvotāji ar veselīgu dzīvesveidu biežāk ievēro miega režīmu, salīdzinot ar tiem, kuriem ir neveselīgas ieradumi. Tomēr visiem ir skaidri jāapzinās miega nozīme veselības uzturēšanā.

Ko darīt, lai uzlabotu miegu?

Farmaceite Agnese Ritene norāda, ka ir svarīgi sakārtot dienas ritmu un veidot prioritātes, lai nodrošinātu kvalitatīvu atpūtu. Tiek rekomendēti augus saturoši preparāti, un melatonīns, lai uzlabotu miega kvalitāti.

Noslēgumā

Kopumā ir jāapzinās, ka veselīgs miegs ir svarīga mūsu dzīves sastāvdaļa. Ir jādara viss iespējamais, lai uzlabotu savu miega kvalitāti, kā arī jāmotivē sabiedrība apzināties šo svarīgumu. Miegam ir jābūt prioritātei ikvienā cilvēkā, lai mēs varētu dzīvot veselīgi un laimīgi.

Uzziniet vairāk par šo pētījumu un tā rezultātiem, noskatoties pievienoto video.


Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas