• 2024. gada 27. jūlijs 08:43
  • Diena
  • 11

Pirmdien Latvijā gaidāma vētra, lielākie vēja postījumi un arī plūdi iespējami Rīgā

Laika prognoze un brīdinājumi par gaidāmo vētru

Svētdienas vakarā Latvijā uzsāksies vētra, kas, pēc sinoptiķu teiktā, pirmdien var kļūt par vienu no spēcīgākajām vasaras vētrām novērojumu vēsturē. Latvijā gaidāmas īpaši stipras lietavas, kas var radīt būtiskus problēmus iedzīvotājiem un infrastruktūrai. Meteorologi, analizējot laikapstākļu modeļus, brīdina par krietni paaugstinātu vēja ātrumu un negaisiem, kas var ietekmēt daudzus Latvijas reģionus.

Rīgas iedzīvotājiem jārēķinās ar plūdiem

Rīgā, kur pašlaik notiek intensīva drošības pasākumu plānošana, ir īpaša uzmanība jāpievērš plūdu riskam. Dabiski, prognozētie lietus apjomi var izraisīt lielu ūdens uzkrāšanos pilsētas ielās un sabiedriskajās telpās. Rīgas dome jau ir uzsākusi konsultācijas par iespējamajām sekām un pasākumiem, kas tiks īstenoti, lai mazinātu plūdu risku. Iedzīvotāji tiek mudināti būt uzmanīgiem un sekot līdzi oficiālajiem paziņojumiem.

Vēja stiprums un sagaidāmie postījumi

Vēja ātrums var sasniegt līdz pat 30 metriem sekundē, kas paver iespēju stipriem postījumiem, īpaši kokiem, ēkām un elektroapgādes sistēmām. Sinoptiķi aicina iedzīvotājus nepārvietoties lieki un nodrošināt savu īpašumu drošību jau svētdienas vakarā. Piemēram, ieteikums ir nostiprināt vaļējus priekšmetus, kas var tikt aizpūsti, kā arī izvairīties no došanās ārā vētras laikā.

Pasākumi, lai nodrošinātu drošību

Lai nodrošinātu drošību, valsts un pašvaldību iestādes ir apņēmušās reaģēt ātri un efektīvi. Tiek plānotas steidzamas pārbaužu komandas, kas iepriekš pārbaudīs visus kritiskos objektus un infrastruktūru, lai pārliecinātos par to gatavību. Iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par jebkādām problēmām un brīdināt tuvākā apkārtnē, ja pamanītas vārgas struktūras vai koku draudi.

Ieteikumi iedzīvotājiem

Meteoru izveidotajā brīdinājumā aicināts iedzīvotājus uzkrāt nepieciešamās lietas, piemēram, ūdeni un pārtiku, kā arī uzlādēt mobilos telefonus un citu elektrisko aprīkojumu. Ir svarīgi izprast apdraudējuma nopietnību un rīkoties, lai sagatavotos iespējamiem vētras iznīcinošajiem efektiem. Sinoptiķi aicina būt apdomīgiem un sekot līdzi laika prognozēm, lai nodrošinātu pašu un savas ģimenes drošību šajos izaicinošajos laikos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas