Prognozes drūmas:  līdz 2070. gadam Latvijas iedzīvotāju skaits varētu samazināties līdz 1,3 miljoniem
Ziņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Prognozes drūmas: līdz 2070. gadam Latvijas iedzīvotāju skaits varētu samazināties līdz 1,3 miljoniem

Demogrāfiskās prognozes

Eiropas Savienības (ES) statistikas pārvalde "Eurostat" nesen publiskoja satraucošas prognozes par Latvijas iedzīvotāju nākotni. Saskaņā ar šīm prognozēm no 2022. līdz 2070.gadam Latvijas iedzīvotāju skaits samazināsies par trešdaļu, sasniedzot tikai 1,3 miljonus. Šie dati ir ietverti Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par demogrāfisko situāciju valstī.

Iemesli iedzīvotāju skaita samazināšanai

Demogrāfijas eksperti norāda uz vairākiem faktoriem, kas ietekmē šo skaitļa samazinājumu. Pirmkārt, dzimstība Latvijā ir zema un turpina samazināties. Otrkārt, plašā emigrācija, īpaši jauniešu vidū, ir citas būtiskas tendences. Daudzi cilvēki izvēlas meklēt labākas izdzīvošanas iespējas ārvalstīs, un šī tendence apgrūtina iedzīvotāju skaita stabilizāciju vai palielināšanu.

Ietekme uz valsts attīstību

Iedzīvotāju skaita samazināšanās rezultātā var ciest valsts ekonomika un sociālā sfēra. Samazinoties darbspējīgajai populācijai, valsts saskarsies ar problēmām, kas saistītas ar pensiju sistēmu, veselības aprūpi un citiem sociālajiem pakalpojumiem. Jau šobrīd ir novērojama nenodrošināto vietu palielināšanās darba tirgū, kas var radīt papildu slodzi jau tā noslogotajiem resursiem.

Privātā un valsts sektora neapmierinātība

Lai gan valstī tiek ieguldīti centieni demogrāfisko situāciju uzlabot, piemēram, ģimenes atbalsta programmas, tas ne vienmēr ir pietiekami, lai apturētu šo tendenci. Privātais sektors arī jūt iedzīvotāju skaita samazināšanas sekas. Speciālistu trūkums dažādās jomās tikai palielina konkurenci par darbiniekiem un liek uzņēmumiem meklēt risinājumus, kā piesaistīt un noturēt darbiniekus.

Noslēgumā

Šī samazināšanās prognoze ir lielākais izaicinājums, ar ko saskaras Latvija 21. gadsimtā. Ja valsts nespēs pielāgoties šīm demogrāfiskajām pārmaiņām, nākotne var izrādīties drūma. Ir nepieciešami efektīvi pasākumi, lai veicinātu dzimstību, mazinātu emigrāciju un nodrošinātu stabilu sociālo un ekonomisko attīstību. Laiks parādīs, vai Latvijas valdībai izdosies mainīt šo neapmierinošo tendenci.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas