Speciālisti konsultē, kā pasargāt savu bankas kontu no krāpniekiem (+VIDEO)Kriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 25. septembris 13:51
  • VS
  • 8

Speciālisti konsultē, kā pasargāt savu bankas kontu no krāpniekiem (+VIDEO)

Video skaties šeit

Kā pasargāt savu bankas kontu no krāpniekiem?

Mūsdienās, kad digitalizācija ir iekarojusi katra mūsu ikdienas daļu, ir būtiski saprast, kā droši apstrādāt savus bankas datus. Speciālisti, tostarp bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma, sniedz padomus par to, kā pasargāt savu bankas kontu no krāpnieku uzbrukumiem.

PIN koda drošība

Viens no svarīgākajiem soļiem, lai nodrošinātu savu finanšu drošību, ir pareiza PIN koda izvēle. Neveidojiet PIN kodus, kas saistīti ar jums nozīmīgiem datumiem vai viegli uzminamiem skaitļu kombinācijām, piemēram, 1234 vai 0000. Piemērotāks variants ir nejaušu skaitļu kombinācijas.

Droša autentifikācija ar Smart-ID

Latvijā visbiežāk izmantotais autentifikācijas rīks ir Smart-ID, kuram ir jau vairāk nekā 3,5 miljoni lietotāju visā Baltijā. Tomēr pat šajā lietotnē ir iespējami drošības riski. Svarīgi ir nekad neapstiprināt maksājumu, ja to neesat paši ierosinājuši. Pirms PIN koda ievades jāpārliecinās, vai kods, kas parādās jūsu tālrunī, atbilst tam, kas ir norādīts internetā.

Vairāk uzmanības pievēršana darījumu apstiprināšanai

Veicot darījumus, pārliecinieties, vai darījuma summa ir atbilstoša tam, ko plānojat veikt. Ja redzat parādītu summu, kas šķiet aizdomīga vai pat lielāka par gaidīto, nekavējoties pārtrauciet darījumu un pārbaudiet situāciju.

Uzticamu lietotņu izmantošana

Viedtālruņi bieži vien kalpo par tiltu starp krāpniekiem un jūsu personiskajiem datiem. Lai pasargātu sevi, vienmēr lejuplādējiet lietotnes no uzticamiem avotiem, piemēram, Google Play vai App Store. Regulāri atjauniniet savu operētājsistēmu un lietotnes, jo atjauninājumi bieži vien satur svarīgus drošības uzlabojumus.

Rūpīgi sekojiet drošības pamatnoteikumiem

Lietojot Smart-ID, nepietiek tikai ar tehniskajiem risinājumiem – ir jāievēro arī ikdienas piesardzība. Rūpīgi pārbaudiet visus datus pirms maksāšanas procesa un nekad neglabājiet PIN kodus un paroles viegli pieejamās vietās. Piemērotība un atbildība, lietojot internetu, ir galvenais solis, lai pasargātu sevi no krāpnieku uzbrukumiem.

Aizdomu gadījumā nekavējoties sazinieties ar banku

Ja pamanāt aizdomīgus darījumus vai saņemat neparastas ziņas par maksājumiem, nekavējoties sazinieties ar savu banku, lai informētu par radušos situāciju. Savlaicīga rīcība var palīdzēt novērst būtiskas finansiālas zaudējumus. Uzmanība un atbildība pret savu finansu drošību ir panākumu atslēga cīņā pret krāpniekiem. Palieciet modri un pasargājiet savus datus! (+VIDEO)

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas