2023. gadā saules un vēja elektrostacijās saražots par 92 % vairāk elektroenerģijas nekā 2022. gadā

Saules un vēja enerģijas pieaugums Latvijā

2023. gadā Latvijā notikušas ievērojamas izmaiņas elektroenerģijas ražošanā, jo īpaši saules un vēja elektrostacijās. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, saules un vēja energijas avotiem tika pievērsta pastiprināta uzmanība, rezultātā pieaugot to ražošanas apjomiem par 92 % salīdzinājumā ar 2022. gadu. Šāds straujš pieaugums liecina par intensīvu ieguldījumu atjaunojamo energoresursu attīstībā.

Elektrības ražošanas kopskaits un atjaunojamie resursi

Kopumā 2023. gadā Latvijā tika saražoti 6 388 GWh elektroenerģijas, kas ir par 27,0 % vairāk nekā iepriekšējā gadā. No šī kopējā apjoma, 4 963 GWh jeb aptuveni 77,7 % nāca no atjaunīgajiem energoresursiem (AER). Tas norāda uz progressu, ko Latvija ir panākusi pārejā uz ilgtspējīgāku energoapgādes sistēmu.

Ekonomikas un vides ietekme

Šāds pieaugums atjaunīgās enerģijas jomā ne tikai veicina Latvijas energoefektivitāti un samazina atkarību no fosilajiem kurināmajiem, bet arī pozitīvi ietekmē valsts ekonomiku. Palielināta AER izmantošana veicina jaunu darba vietu radīšanu zaļajā ekonomikā un stimulē investīcijas, kas ilgtermiņā var nodrošināt enerģijas cenas stabilitāti.

Valsts atbalsts un nākotnes perspektīvas

Latvijas valdība turpina aktīvi atbalstīt atjaunojamo energoresursu attīstību, piedāvājot dažādus atbalsta mehānismus, kas veicina investīcijas šajā jomā. Arī nākotnē ir plānots paplašināt lauku teritorijās esošo saules un vēja elektrostaciju tīklu, tādējādi vēl vairāk palielinot atjaunīgās enerģijas ražošanu un apgādes drošību.

Secinājumi

Apkopojot datus un tendences, varam secināt, ka Latvija ir uz pareizā ceļa, palielinot apjomu atjaunīgo energoresursu ražošanā. Šāds pieaugums ne tikai veicina ilgtspējīgu attīstību, bet arī nostiprina Latvijas pozīciju kā novatoriskai valstij enerģijas ražošanas jomā. Ar turpmāku atbalstu un ieguldījumiem iespējams sasniegt vēl ambiciozākus mērķus nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas