• 2024. gada 7. septembris 00:09
  • LA
  • 10

Aiva Vīksna par "Rail Baltica": Naudas izšķērdēšana – kāpēc projektēja, kāpēc būvēja?

Naudas izšķērdēšana un projekta gaitas necaurredzamība

Aiva Vīksna, 14. Saeimas deputāte no Apvienotā saraksta un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre, izteica kritiku par "Rail Baltica" projektu, norādot, ka tas ir milzīga naudas izšķērdēšana. Viņa uzsver, ka sabiedrībai vairs nav skaidrs, kāpēc šāds projekts tika izstrādāts un kāpēc tas tiek būvēts. Šie jautājumi arvien vairāk uztrauc iedzīvotājus, kuriem ir tiesības zināt, kā tiek tērēta valsts nauda.

Kritika par komunikāciju

Vīksna atzīmēja, ka komunikācija par "Rail Baltica" ir katastrofāla. Šādu viedokli pauda arī Latvijas prezidents, norādot uz nepieciešamību uzlabot informācijas plūsmu par nozīmīgiem valsts projektiem. Militārā un ekonomiskā situācija, kas valstī ir mainījusies, vēl vairāk akcentē nepieciešamību pēc caurredzamības un sabiedrības izpratnes, kā tiek pieņemti lēmumi un kādas ir to sekas.

Sabiedrības interešu aizsardzība

“Sabiedrībai ir jāzina, kā tiek izmantota nodokļu maksātāju nauda,” uzsvēra Vīksna. Viņa uzskata, ka ir nepieciešams ne tikai sīki izskaidrot projekta mērķus, bet arī sniegt atbildes uz aktuālajiem jautājumiem par tā ekonomisko pamatotību un ilgtspējību. Sabiedrības iesaistīšana un skaidrošana varētu palīdzēt atgūt iedzīvotāju uzticību valsts institūcijām un samazināt bažas par resursu izsaimniekošanu.

Secinājumi un nākotnes plāni

"Tādēļ ir svarīgi, lai valsts veiktu efektīvu uzraudzību un nodrošinātu, ka projekts patiešām kalpo sabiedrības interesēm," sacīja Vīksna. Viņa cer, ka nākotnē tiks veikti pasākumi, lai uzlabotu komunikāciju un caurredzamību attiecībā uz lieliem infrastruktūras projektiem, lai sabiedrība justos informēta un iesaistīta lēmumu pieņemšanā, kā arī saprastu, kādu labumu var sniegt šie projekti visai valstij.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas