Asociācija: Gandrīz pilnībā apstājies komercīpašumu investīciju tirgusEkonomika
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 07:56
  • VS
  • 3

Asociācija: Gandrīz pilnībā apstājies komercīpašumu investīciju tirgus

Komercīpašumu investīciju tirgus stagnācija

Latvijā komercīpašumu investīciju tirgus ir gandrīz pilnībā apstājies, kā norāda Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NĪAA) vadītājs Ints Dālderis. Pie pašreizējiem EURIBOR likmju līmeņiem darījumi ar A klases biroju ēkām nav notikuši jau divus gadus, kas liecina par nopietnu tirgus stāvokli.

Būvniecības izmaksas un nomas maksas

Pēc "Colliers Baltic" datiem pēdējos piecos gados ir uzbūvēti 177 000 kvadrātmetru jaunu iznomājamo biroja platību, un šobrīd notiek šo telpu aizpildīšanas process. Dālderis norāda, ka jaunu biroju projektu uzsākšanas aktivitāti vairāk ietekmē strauji pieaugušās būvniecības izmaksas, kas pieaugušas par 30-40%, kamēr biroju nomas maksas pieaugums bijis vien aptuveni 10%.

Jaunu biroju būvniecības procesi

Pašlaik būvniecībā ir vēl 64 000 kvadrātmetru jaunu biroja platību, taču būvniecība, piemēram, "Preses nama kvartāla" projektā, šobrīd ir apturēta. Dālderis uzsvēra, ka vēl ap 58 000 kvadrātmetru varētu uzbūvēt, ja tirgus situācija uzlabosies vai rastos enkurnomnieks.

Nekustamā īpašuma nodokļa ietekme

Dālderis akcentēja, cik svarīgi ir atrisināt jautājumus, kas saistīti ar būvju kadastrālās vērtības noteikšanu, un to ietekmi uz nekustamā īpašuma nodokļa politiku Rīgā. Viņš brīdināja, ka nedrīkstētu ļaut nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumam komercīpašumu segmentā.

Mājokļu segmenta attīstība

Savukārt mājokļu segmentā, kurā Latvija joprojām atpaliek no kaimiņvalstīm, Dālderis uzsvēra nepieciešamību noteikt patiesiem izdevumiem atbilstošas samērīgas Zemesgrāmatas reģistrācijas nodevas un piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi jauniem, energoefektīviem mājokļiem, kurus iegādājas jaunās ģimenes. Dālderis norādīja, ka vairākās ES valstīs šāda PVN samazinātā likme ir bijusi būtisks nekustamā īpašuma nozares stimuls.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas