Augulis: Vietējie ilgi jānotur darba tirgū, vai nāksies domāt par imigrantiemSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • vakar 08:13
  • VS
  • 4

Augulis: Vietējie ilgi jānotur darba tirgū, vai nāksies domāt par imigrantiem

Jānotur vietējie iedzīvotāji darba tirgū

Valsts labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) intervijā aģentūrai LETA norādīja, ka jādomā par to, kā vietējos iedzīvotājus pēc iespējas ilgāk noturēt darba tirgū. Viņš uzsvēra, ka, ja tas neizdosies, būs jāapsver iespēja piesaistīt imigrantus no trešajām valstīm.

Darba tirgus vajadzības un vietējie cilvēkresursi

Augulis uzskata, ka primāri jāiesaista vietējie cilvēkresursi, tostarp cilvēki ar invaliditāti. Viņš izteica bažas par to, vai darba tirgum ir nepieciešami mazkvalificēti viesstrādnieki, vai tomēr kvalificēti speciālisti. Ministrs arī pārrunājis ar Uzbekistānas vēstnieku jautājumus, kā novērst nelegālo nodarbinātību.

Jauniešu nodarbinātība un izglītība

Lielu uzmanību ministrs pievērsa jauniešu skaitam vecumā no 15 līdz 25 gadiem, kuri nedz mācās, nedz strādā. Viņš norādīja, cik svarīgi ir saprast, cik no šiem jauniešiem ir ārpus Latvijas, cik strādā nelegāli un cik nedz strādā, nedz mācās.

Reemigrācijas politika un pensionāru nodarbinātība

Augulis uzsvēra reemigrācijas politikas nepieciešamību, kā arī uzsverot, ka jānodrošina labvēlīgi nodarbinātības apstākļi arī pensionāriem, kas vēlas strādāt. Viņš apgalvoja, ka bez darbaspēka ekonomikas izaugsme nav iespējama.

Ekonomikas izaugsmes un produktivitātes jautājumi

Ministrs atzīmēja, ka nav viennozīmīgas prognozes par vietējo resursu pietiekamību, jo tas atkarīgs gan no ekonomikas izaugsmes, gan demogrāfijas tendencēm. Svarīgi ir strādāt pie produktivitātes pieauguma un kvalitatīvām darba vietām.

Bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšana

Augulis izteica domu, ka darbaroku trūkuma dēļ varētu apsvērt iespēju saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu, taču tikai tad, ja bērnudārzi vai aukļu pakalpojumi tiktu nodrošināti bērniem jau no viena gada vecuma. Koalīcijas partiju frakciju līderi pauda skepticisma, norādot, ka šo ideju nevajadzētu atbalstīt.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas