Eksperte: Lielākais izaicinājums interaktīvo azartspēļu nozarei ir ēnu ekonomikaEkonomika
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 08:05
  • VS
  • 4

Eksperte: Lielākais izaicinājums interaktīvo azartspēļu nozarei ir ēnu ekonomika

Ēnu ekonomikas izaicinājums Latvijā

Latvijas Interaktīvo azartspēļu biedrības (LIAB) valdes locekle Līga Līce norāda, ka lielākais izaicinājums interaktīvo azartspēļu nozarei ir ēnu ekonomikas īpatsvars. Latvijā šis rādītājs ir daudz augstāks nekā kaimiņvalstīs, sasniedzot 24,5% 2023. gadā. Salīdzinājumā Lietuvā un Igaunijā šis rādītājs ir ievērojami zemāks - attiecīgi 14,1% un 14,3%.

Globāla problēma un nevienlīdzīga konkurence

Līce uzsver, ka ēnu ekonomika ir globāla problēma, kuru nevar risināt bez līdzsvarota regulējuma. Lai mazinātu ēnu ekonomiku, valsts ir pienākums nodrošināt konkurētspēju likumīgajiem, licencētajiem operatoriem pret nelegālajiem. Nelegālais tirgus rada ne tikai ekonomiskus zaudējumus, bet arī bīstamu spēles vidi, kurā spēlētāji nav pasargāti no pārmērīgas spēles un krāpniecības riskiem.

Jaunumi likumdošanā un regulējumā

Šogad nozīmīgas izmaiņas tiek plānotas Azartspēļu un izložu likumā, tostarp vecuma ierobežojumu ieviešana un pievienošana vecuma cenzam izlozēm, ko organizē VAS "Latvijas loto". Līce norāda, ka Latvija ir praktiski vienīgā valsts Eiropā, kur izlozes netiek uzskatītas par azartspēlēm, neskatoties uz starptautiskajām vadlīnijām un pētījumiem.

Neregulārā tirgus sekas un nodokļu problēmas

Līce uzsver, ka liels nelegālo azartspēļu īpatsvars ir saistīts ar pilnīgu reklāmas aizliegumu, kas apgrūtina informācijas izplatīšanu par licencētajiem operatoriem. Turklāt Latvijā pastāvošais dubultais iedzīvotāju ienākuma nodokļa regulējums laimestiem vēl vairāk sarežģī situāciju, jo ar nodokli tiek aplikti gan ieguldītie, gan laimētie līdzekļi.

Tendences un nākotnes izaicinājumi

Turpinoties tendencei, ka spēlētāji pāriet no tradicionālajām azartspēlēm uz interaktīvo sektoru, Līce prognozē, ka šī parādība attīstīsies arī nākotnē. Valstij ir jāizprot interaktīvās vides darbība, lai ar līdzsvarotu regulējumu pasargātu spēlētājus no nelegālā tirgus, nodrošinot drošu spēles vidi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas