Finanšu izlūkošanas dienests: labuma gūšanas deleģējumi rada sankciju apiešanas riskusKomentāri
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 26. jūlijs 07:20
  • NRA
  • 7

Finanšu izlūkošanas dienests: labuma gūšanas deleģējumi rada sankciju apiešanas riskus

Finanšu izlūkošanas dienests brīdina par sankciju apiešanas riskiem

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) ir izteicis nopietnus brīdinājumus attiecībā uz labuma guvēju deleģējumu risku. Dienests uzsver, ka, pieļaujot patiesā labuma guvēja deleģēšanu, var palielināties iespējas sankciju apiešanai. Šī problēma ir saistīta ar situācijām, kad patiesais labuma guvējs tiek norādīts “uz pilnvarojuma līguma pamata”, bet trūkst informācijas par visiem dalībniekiem, kuri ir izsniedzis šādas pilnvaras.

Deleģēšanas process un tā radītie riski

FID norāda, ka deleģēšanas process var radīt apstākļus, kuros jauniegūtie labuma guvēji var būt saistīti ar personām, kas ir pakļautas sankcijām. Tas notiek gadījumos, kad gan potenciālie labuma guvēji, gan to pilnvarotāji nav atklāti par savām patiesajām identitātēm. Šādi apstākļi kalpo kā auglīga augsne riskiem attiecībā uz sankciju apiešanu, kas var ievērojami apgrūtināt esošo kontrolējošo iestāžu darbu.

Būtiskās atbildības un preventīvie pasākumi

Uzņemoties atbildību, FID aicina uzņēmumus un citus finansiālos dalībniekus būt īpaši uzmanīgiem attiecībā uz labuma guvēju identificēšanu, kā arī nodrošināt, ka visi deleģējumi tiek veiktas atklāti un caurskatāmi. Speciālisti norāda, ka ir būtiski veikt rūpīgu izpēti un pārbaudes pirms jebkuru pilnvaru piešķiršanas, lai samazinātu potenciālās sankciju apiešanas sekas.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Risinot sankciju apiešanas riskus, svarīga ir ne tikai atbildīga uzvedība no uzņēmumu un dalībnieku puses, bet arī detalizētas regulācijas izstrāde, lai noteiktu programma attiecībā uz pilnvarojumu izsniegšanu. FID aicina visus dalībniekus sadarboties un dalīties informācijā, lai kopīgi cīnītos pret šiem draudiem un nodrošinātu finansu sektora stabilitāti Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas