LM vairākus gadus pieprasījusi nepamatoti lielu finansējumu GMI pabalstiem, secina VKSabiedrība
Foto un virsraksts: Delfi

LM vairākus gadus pieprasījusi nepamatoti lielu finansējumu GMI pabalstiem, secina VK

VK revīzija atklāj nepamatotu finansējuma pieprasījumu

Valsts kontrole (VK) pēdējā laikā ir veikusi fokusēto atbilstības revīziju, kuras rezultāti liecina, ka Labklājības ministrija (LM) vairāku gadu garumā ir pieprasījusi nepamatoti lielu finansējumu garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstiem. Šī finansējuma pieprasījums attiecas uz mērķdotācijām pašvaldībām, kuras paredzētas GMI pabalsta izmaksai.

Finansējums 2023. un 2024. gadā

Saskaņā ar VK secinājumiem, LM 2023. un 2024. gadam pieprasītais papildu finansējums nav pamatots. Ministrija ir aprēķinājusi GMI pabalsta izmaksu līdzfinansēšanai nepieciešamo papildu finansējumu krietni lielākā apmērā, nekā tas faktiski būs nepieciešams, radot bažas par valsts budžeta līdzekļu efektīvu izmantošanu.

Finansējuma aprēķinu neatbilstība

Revīzijas rezultāti liecina par sistēmiskām problēmām LM izstrādātajos aprēķinos. Valsts kontrole norāda, ka šādas prakses turpināšana var radīt finansiālas grūtības pašvaldībām un kavēt sociālās palīdzības sniegšanu lielākajai daļai iedzīvotāju, kuriem šie pabalsti ir īpaši nozīmīgi.

Aicinājums uz uzlabojumiem

Valsts kontrole aicina Labklājības ministriju veikt uzlabojumus savā finansējuma aprēķinu metodoloģijā un nodrošināt, ka nākotnē pieprasītais finansējums atbilst faktiskajām vajadzībām. Šāds solis būtu svarīgs, lai nodrošinātu sociālās drošības sistēmas ilgtspēju un sekmētu efektīvu valsts resursu izmantošanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas