VK: LM budžeta plānošanā vairāku gadu periodā pieprasījusi nepamatoti lielu finansējumu GMI pabalsta izmaksaiLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 07:30
  • NRA
  • 2

VK: LM budžeta plānošanā vairāku gadu periodā pieprasījusi nepamatoti lielu finansējumu GMI pabalsta izmaksai

Valsts kontroles atklājumi par Labklājības ministrijas budžeta plānošanu

Valsts kontrole ir pabeigusi fokusa atbilstības revīziju, kurā konstatēts, ka Labklājības ministrija (LM) ir pieprasījusi nepamatoti lielu papildu finansējumu garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai. Šī revīzija ir izgaismojusi vairākas problēmas, kas saistītas ar mērķdotācijas plānošanu un tās izdevumu aprēķināšanu.

Nepamatots papildu finansējuma pieprasījums

Saskaņā ar Valsts kontroles secinājumiem, LM plānotais papildu finansējums GMI pabalstam 2023. un 2024. gadā ir ievērojami pārsniedz reālās vajadzības. Revīzijā konstatēts, ka ministrijas aprēķini ir balstīti uz neprecīziem datiem, kas radījuši būtiskas neatbilstības budžeta plānošanā.

Būtiskas neatbilstības mērķdotācijas izmaksās

Revīzija atklāja, ka ir notikušas visaptverošas neatbilstības saistībā ar mērķdotācijas izmaksām, vai ar lāgu un prognozēto izdevumu plānojumu. Tas rada bažas par budžeta ilgtspējību un to, kā šādi lēmumi ietekmēs pašvaldības un to spēju nodrošināt pabalstus iedzīvotājiem.

Ministrijas atbilde un nākotnes plāni

Labklājības ministrija ir apņēmusies pārskatīt savus izdevumu aprēķinus un pielāgot budžeta plānošanu, ņemot vērā Valsts kontroles ieteikumus. Taču jautājums par to, kā šāda situācija ir iespēja radusies, paliek atklāts, un tas prasa papildu skaidrojumus no atbildīgajiem nozares pārstāvjiem.

Secinājumi un savlaicīgā rīcība

Ministrijas piesardzīgā budžeta plānošana ir būtiska, lai nodrošinātu, ka līdzekļi tiek izlietoti efektīvi un mērķtiecīgi. Valsts kontroles atzinumi liecina par nepieciešamību pēc rūpīgas uzraudzības un skaidrības, lai novērstu nākotnes finanšu trūkumus un nodrošinātu nodrošinātos pabalstus visiem, kuriem tie ir nepieciešami.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas