Revidenti: LM pieprasījusi nepamatoti daudz naudas garantētā minimālā ienākuma pabalsta izmaksai
Ekonomika
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 06:00
  • LSM
  • 2

Revidenti: LM pieprasījusi nepamatoti daudz naudas garantētā minimālā ienākuma pabalsta izmaksai

Revidentu secinājumi par Labklājības ministrijas pieprasījumu

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi fokusēto atbilstības revīziju, kuras laikā izvērtēts Labklājības ministrijas (LM) pieprasītais papildu finansējums mērķdotācijai pašvaldībām garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai 2023. un 2024. gadā. Revidenti secinājuši, ka LM pieprasījums nav pietiekami pamatots un nesniedz skaidrus argumentos par nepieciešamību palielināt finansējumu šai jomā.

GMI pabalsta būtība un nozīme

Garantētais minimālais ienākums ir valsts nodrošināts pabalsts, kas paredzēts personām ar zemu vai bez ienākumiem, palīdzot nodrošināt pamata iztikas līdzekļus. GMI pabalsts ir īpaši svarīgs sociālā atbalsta instruments, ņemot vērā cenas pieaugumu un ekonomiskās grūtības, ar kurām saskaras daudzas Latvijas ģimenes. Tādēļ ir būtiski, lai šādu pabalstu piešķiršana un finansēšana notiktu caurspīdīgi un pamatoti.

Latvijas pašvaldību loma GMI pabalsta administrēšanā

Pašvaldības ir atbildīgas par GMI pabalsta piešķiršanu un administrēšanu, kas prasa no tām būtiski resursus un finansiālo atbalstu no valsts. Tomēr VK revīzija ir parādījusi, ka LM lūgtais finansējums varētu būt nepamatots, radot šaubas par plānotajām izdevumu summām un to nepieciešamību.

Iespējamās sekas un nākotnes izaicinājumi

Lai gan LM ir būtiska loma sociālo pabalstu plānošanā, VK atzinums var novest pie jūtamām sekām, ieskaitot iespēju atteikt daļu no pieprasītā finansējuma. Ja LM nespēs pamatot savus pieprasījumus, tas varētu ietekmēt GMI pabalsta saņēmēju skaitu un vispārējo sociālo palīdzību primāri nepieciešamajām grupām, uz ko ir svarīgi norādīt gan valdībai, gan sabiedrībai.

Secinājumi

Valsts kontroles secinājumi par Labklājības ministrijas pieprasīto papildu finansējumu GMI pabalsta izmaksai liecina par nepieciešamību uzlabot pabalstu piešķiršanas un administrēšanas procesus. Saskaņotāka un pamatotāka pieeja finansējumam varētu sniegt lielāku drošību un skaidrību gan pašvaldībām, gan pabalsta saņēmējiem, kas ir šīs sistēmas galvenie dalībnieki.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas