Informē ceļotājus par svešzemju kaitīgo organismu ievešanas Latvijā riskiemDzīvesstils
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 15:55
  • NRA
  • 6

Informē ceļotājus par svešzemju kaitīgo organismu ievešanas Latvijā riskiem

Ārvalstu ceļojumi un to riski

Ceļojot uz ārvalstīm, īpaši uz valstīm ārpus Eiropas Savienības, ceļotājiem jābūt īpaši uzmanīgiem attiecībā uz dažādu svešzemju kaitīgo organismu ievešanu. Rīgas lidostā, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) pārstāvi kopā ar Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) speciālistiem ir uzsākuši kampaņu "Augu veselība - dzīvībai", lai informētu pasažierus par šiem riskiem.

Kaitīgo organismu ietekme uz vidi un lauksaimniecību

Svešzemju kaitīgie organismi var radīt būtisku apdraudējumu vietējai ekosistēmai, iznīcinot dabiskos biotopus un traucējot lauksaimniecības jomu. Ja kādas invazīvas sugas ievešana notiek, tās var ātri izplatīties un radīt neatgriezeniskas sekas, tostarp samazinot augu ražību un palielinot kaitēkļu skaitu. Tas ne tikai apdraud Latvijas lauksaimnieku ienākumus, bet arī ietekmē dabas daudzveidību.

Praktiski padomi ceļotājiem

Maksimāla piesardzība ir nepieciešama, ceļojot uz valstīm, kur var būt risks iznīcināt augu aizsardzības standartus. Ieteicams nedrīkst ņemt mājas līdzi dārzus, augus, sēklas un citus bioloģiskos materiālus, kas varētu saturēt kaitīgus organismus. Ceļotājiem arī jāpievērš uzmanība, lai netiktu iegādāti aizdomīgi lauksaimniecības produkti vai pārtika, kas var saturēt nav drošus komponentus.

Kampaņas mērķi un informācijas avoti

Valsts augu aizsardzības dienests, rīkojot šo kampaņu, tiecas izglītot sabiedrību par kaitīgo organismu ievešanas sekām un veidiem, kā to novērst. Ceļotāji tiek aicināti apmeklēt VAAD mājaslapu un Saites uz EFSA, lai iegūtu papildus informāciju par drošību un augu veselību. Esi atbildīgs ceļotājs – pasargā Latvijas dabu un lauksaimniecības nozari no potenciāli bīstamiem organismiem!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas