Kultūras budžets – vai krīzes budžets? Diskusija par nākamā gada valsts maciņa izaicinājumiem
Kultūra
Foto un virsraksts: LSM
  • aizvakar 14:25
  • LSM
  • 6

Kultūras budžets – vai krīzes budžets? Diskusija par nākamā gada valsts maciņa izaicinājumiem

Kultūras budžeta izaicinājumi 2025. gadā

Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone nesen uzsvērusi, ka nākamā gada kultūras budžets saskaras ar nozīmīgiem izaicinājumiem. Viņa norādīja uz to, ka budžeta projekts, kas nupat iesniegts Saeimā, paredz KM iespēju apcirkņus 2025. gadā 247 miljonu eiro apmērā. Šī summa, kā minēja Vilsone, varētu būt nemainīga arī nākamajos trīs gados, ja vien nepastāvēs kopējā ekonomiskā izaugsme.

Diskusija "Piedāvājumā kultūra. Cik maksāsiet?"

Kultūras budžeta nākotnes perspektīvas tika aplūkotas diskusijā "Piedāvājumā kultūra. Cik maksāsiet?", kurā piedalījās dažādi nozares pārstāvji un eksperti. Vilsone atzīmēja, ka neskatoties uz grūtībām, Latvijas kultūras nozare ir sasniegusi labus rezultātus, ņemot vērā ierobežoto finansējumu. Viņas vārdi liecina par ticību, ka ar atbilstošu ekonomisko izaugsmi varētu tikt radītas iespējas jaunu ideju attīstībai un kultūras plānošanai.

Kultūras budžeta loma ekonomiskajā kontekstā

Kultūras finansējuma jautājums ir kļuvis īpaši aktuāls, ņemot vērā globālo ekonomisko situāciju. Vilsone pauda cerību, ka kopējās ekonomiskās atveseļošanās pazīmes varētu uzlabot situāciju arī kultūras sektorā. Diskusija par budžetu sasaucas ar plašākām debatēm par valsts prioritātēm un nepieciešamību ieguldīt kultūrā kā nozīmīgā attīstības jomā.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Šobrīd Latvijas kultūras budžets stāv pie izaicinājumu sliekšņa – vai tas būs krīzes budžets vai tomēr izaugsmes iespēju pamats, būs atkarīgs no kopējās ekonomiskās situācijas attīstības. Ir skaidrs, ka, lai nodrošinātu kultūras sektora ilgtspēju, ir nepieciešama stratēģiska plānošana un atbalsts no valsts puses, kā arī sabiedrības iesaiste kultūras procesu virzībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas