Latvijā 86% vecāku dod saviem bērniem kabatas nauduInteresanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 22. septembris 08:36
  • VS
  • 13

Latvijā 86% vecāku dod saviem bērniem kabatas naudu

Kabatas nauda kā ierasta prakse

Latvijā 86% vecāku dod saviem bērniem vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem kabatas naudu. Šādu secinājumu sniedz “SEB bankas” veiktā aptauja, kas atklāj, ka liela daļa vecāku atbalsta naudas piešķiršanu bērnu patstāvīgām nepieciešamībām.

Regulāras kabatas naudas piešķiršana

Aptaujas dati liecina, ka 42% vecāku dod kabatas naudu ar noteiktu regularitāti, piemēram, reizi nedēļā vai mēnesī, bet 44% norādījuši, ka naudu piešķir laiku pa laikam. Vienīgi 5% vecāku atzinuši, ka viņu bērni paši nopelna savu kabatas naudu.

Kabatas naudas apmērs

Runājot par kabatas naudas apmēru, 46% vecāku norādījuši, ka summa mēnesī nepārsniedz 20 eiro. Savukārt 32% nodod bērniem no 21 līdz 40 eiro mēnesī. Katrs septītais vecāks piešķir summas no 41 līdz 80 eiro, bet 6% norādījuši, ka bērniem dod no 81 līdz 120 eiro.

Finanšu izglītība ģimenē

Interesanti, ka 15% ģimeņu regulāri izrunā ar bērniem finanšu jautājumus, budžeta plānošanu un naudas tērēšanu. Vēl 65% šos jautājumus apspriež laiku pa laikam, taču 20% vecāku norādījuši, ka šīm sarunām velta mazāk laika, nekā vajadzētu.

Bērnu tēriņu uzraudzība

Aptaujas dati liecina, ka puse vecāku (50%), galvenokārt mammas, regulāri seko līdzi tam, kā bērni tērē savu naudu un zina par lielāko daļu pirkumu, ko veic viņu atvases. 41% aptaujāto norādīja, ka pārbauda bērnu tēriņus tikai dažreiz, savukārt 8% atzinuši, ka vispār neseko bērnu izdevumiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas