Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 10. septembris 13:38
  • VS
  • 6

Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Video skaties šeit
```html

Rotāna invāzija Latvijas ūdenstilpēs

Latvijā ūdenstilpēs arvien biežāk tiek novērots bīstamais rotāns (Perccottus glenii), kas nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem. Šī invazīvā zivju suga pēdējās desmitgadēs ir izraisījusi bažas gan pētnieku, gan vides aizsardzības speciālistu vidū. Rotāns, kas pirmo reizi tika konstatēts Latvijā 1974. gadā Daugavpilī, ir spējis izplatīties pa upju baseiniem un citām ūdenstilpēm kā neapzināta zivju pārvietošanas sekas.

Ekoloģiskās sekas un draudi vietējām sugām

Rotāna klātbūtne ūdenstilpēs apdraud vietējās ekosistēmas, jo šis plēsējs spēj radīt būtisku kaitējumu abinieku populācijām un iznīcināt mazākus zivju mazuļus. Tā radītās sekas ir plašas, jo kopā ar rotānu ūdenstilpēs parādījušies vismaz četri jauni parazīti, kuri iepriekš nebija sastopami. To klātbūtne var novest pie vietējo sugu samazināšanās un ūdens biodaudzveidības iznīcināšanas.

Kur sastapt rotanu?

Rotāns ir ļoti pielāgojams un var dzīvot dažādās vidēs, taču tam vislabāk patīk stāvoši ūdeņi, īpaši upju attekas, dīķi un mazi ezeri. Suga ir pārsteidzoši tolerantiska pret zemu skābekļa saturu un piesārņojumu, kas padara to par vēl bīstamāku faktoru vietējām zivju sugām.

Cīņa pret rotāna izplatību

Lai ierobežotu rotāna izplatību, zinātnieki un vides aizstāvji aicina veikt preventīvus pasākumus, tai skaitā stingrākus zivju pārvietošanas kontroli un pastiprinātu uzraudzību. Lai gan rotana pilnīga izskaušana ir grūti sasniedzama, ir svarīgi rīkoties, lai novērstu tā tālāku izplatīšanos. Ir ieteicami bioloģiskās kontroles paņēmieni, piemēram, citu plēsēju sugu ieviešana.

Sabiedrības iesaistīšana un izglītošana

Ir nepieciešama plaša sabiedrības izpratne par šīs sugas radīto apdraudējumu un ikvienam jāpiedalās rotana uzraudzībā un monitorēšanā Latvijas ūdenstilpēs. Vides aizsardzības organizācijas aicina iesaistīties, lai saglabātu mūsu ūdens ekosistēmas un nodrošinātu vietējo sugu aizsardzību.

Skatieties video:

(Šeit varat iekļaut video, kas ilustrē rotāna klātbūtni un tā ietekmi uz Latvijas ūdenstilpēm.) ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas