Paliatīvā aprūpe nepieciešama arvien vairāk bērnuSabiedrība
Foto un virsraksts: Delfi

Paliatīvā aprūpe nepieciešama arvien vairāk bērnu

Bērnu skaita pieaugums ar nepieciešamību pēc paliatīvās aprūpes

Pasaulē un arī Latvijā pēdējos gados ievērojami pieaug bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe. Saskaņā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietnieces Sofjas Tomases teikto, šī tendence ir satraucoša un prasa lielāku uzmanību no sabiedrības un veselības aprūpes jomas profesionāļiem.

Kas ir pediatriskā paliatīvā aprūpe?

Pediatriskā paliatīvā aprūpe ir īpaša medicīnas nozare, kas sniedz atbalstu bērniem ar dzīvību apdraudošām slimībām un viņu ģimenēm. Šāda aprūpe fokusējas uz bērna kvalitātes uzlabošanu un simptomu mazināšanu, nevis uz slimības izārstēšanu. Tas ir ļoti svarīgi, jo paliatīvā aprūpe sniedz iespēju bērniem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, pat saskaroties ar nopietnām veselības problēmām.

Augošās vajadzības pēc resursiem un atbalsta

Kā norādīja Sofja Tomase, pieaugot bērnu skaitam, kuriem nepieciešama paliatīvā aprūpe, pieaug arī resursu vajadzības. Pašreizējās sistēmās nav pietiekami daudz speciālistu, kuri spētu sniegt nepieciešamo atbalstu. Ir nepieciešams ne tikai palielināt profesionāļu skaitu, bet arī uzlabot izglītību un izpratni par paliatīvās aprūpes nozīmi.

Sociālā atbalsta nozīme ģimenēm

Bērniem, kuriem nepieciešama paliatīvā aprūpe, ir arī ļoti svarīgs sociālais atbalsts. Familijām, kas rūpējas par bērniem ar nopietnām slimībām, bieži vien ir jāsaskaras ar emocionālu un finansiālu slogu. Šī iemesla dēļ ir būtiski izstrādāt programmas, kas var sniegt atbalstu ne tikai bērniem, bet arī viņu ģimenēm, palīdzot tām tikt galā ar izaicinājumiem, kas saistīti ar ilgstošu aprūpi.

Nobeigums

Arvien vairāk bērnu, kam nepieciešama paliatīvā aprūpe, norāda uz nepieciešamību pārskatīt esošo sistēmu un meklēt risinājumus, kas varētu palīdzēt uzlabot gan pacientu, gan ģimeņu dzīves kvalitāti. Sabiedrība un valsts institūcijas ir aicinātas pievērst lielāku uzmanību šai jomai un veidot ilgtspējīgas stratēģijas, lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu visiem, kas to prasa.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas