Rietumvalstu līderiem joprojām nav vienprātības par atļauju Ukrainai izmantot tālās darbības raķetes pret mērķiem Krievijā
Pasaulē
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 11:20
  • LSM
  • 5

Rietumvalstu līderiem joprojām nav vienprātības par atļauju Ukrainai izmantot tālās darbības raķetes pret mērķiem Krievijā

Rietumvalstu diskusijas turpinās

Rietumvalstu līderiem joprojām nav vienprātības par Ukrainas spēju izmantot tālās darbības raķetes pret mērķiem Krievijā, neskatoties uz pieaugušo spiedienu un lūgumiem no Kijivas puses. ASV prezidents Džo Baidens, kurš piektdien apmeklēja Berlīni, norādīja, ka šī jautājuma risinājums ir sarežģīts un prasa rūpīgu izvērtēšanu no visām iesaistītajām pusēm.

ASV pozīcija un viedoklis par iespējām

Baidenam kopā ar Vācijas kancleri Olafu Šolcu ir bijušas plašas diskusijas par Ukrainas armijas nepieciešamību un uzdevumiem. Prezidenta teiktais liecina, ka ASV joprojām ir piesardzīga attiecībā uz raķešu piegādi, uzsverot operatīvo drošību un nepieciešamību izvairīties no nevajadzīgas eskalācijas konflikta reģionā. Līderi piekrīt, ka Krievijas agresija ir jāpārtrauc, taču ceļš uz jaunu militāro atbalstu joprojām nav skaidrs.

Ukrainas aicinājumi piešķirt papildu resursus

Ukrainas amatpersonas ir atkārtoti uzsvērušas, ka viņām ir nepieciešami papildu resursi, lai tieši apdraudētu Krieviju un aizsargātu savu suverenitāti. Kijivā uzskata, ka tālās darbības raķetes varētu sniegt būtisku priekšrocību, ļaujot veikt precīzas operācijas un palielināt spiedienu uz Krievijas militārajām vienībām. Tomēr rietumu līderi ir skeptiski par to, vai šāda pieeja neizraisīs jaunu pieaugošu spriedzi starp Rietumiem un Krieviju.

Vai ir iespēja vienotai rīcībai?

Kā norāda eksperti, tālās darbības raķešu jautājums ir izaicinājums Rietumvalstu vienotībai. Atšķirīgās nostājas starp ASV, Vāciju un citiem partneriem var apgrūtināt efektīvu rīcību. Lai panāktu kādu progress, ir nepieciešama atklāta komunikācija un sadarbība, tomēr iespējamā saistīta riska dēļ Rietumvalstu jaunās apņemšanās joprojām ir apšaubāmas. Sekojošie sarunu posmi un lēmumi var izmainīt spēles noteikumus gan Ukrainai, gan reģiona stabilitātei.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas