• 2024. gada 2. septembris 12:22
  • VS
  • 6

Samazina cietumsodus par Bunkus slepkavības organizatora nošaušanu

Rīgas apgabaltiesas lēmums samazināt cietumsodus

Rīgas apgabaltiesa šodien pieņēmusi lēmumu samazināt cietumsodus diviem Lietuvas pilsoņiem, kuri bija apsūdzēti par administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības organizēšanu, pēc viņa nošaušanas. Tiesa 12.augustā piesprieda vienam apsūdzētajam 16 gadu un astoņu mēnešu ilgu cietumsodu, bet otram — 16 gadi un divus mēnešus. Ievērojot apelācijas instances tiesas lēmumu, sods ir samazināts par četriem mēnešiem.

Soda samazināšanas iemesli

Tiesa norādījusi, ka sods tika mīkstināts, jo apelācijas instances tiesa neatzina kā pastiprinošu apstākli tādus faktorus, kuri tika atzīti pirmās instances tiesā. Tomēr pārējā daļā Rīgas pilsētas tiesas pērnā gada 5.oktobra spriedums palika negrozīts. Tāpat tika noteikta divus gadus ilga probācijas uzraudzība katram no apsūdzētajiem.

Bunkus slepkavība un notikumu gaita

Bunkus slepkavība notika 2022.gada 11.martā pie grilbāra "Ugolok" Rīgā. Apsūdzētie, izmantojot automašīnu "Chrysler", piebrauca pie Bunkus automašīnas, kurā viņš atradās. Spridzinot viņa automašīnu ar šaujamieroci, viens no apsūdzētajiem izdarīja vismaz septiņus šāvienus, pēc kā notika tuvāka pieeja un pēdējais šāviens Bunkus galvā.

Aizturēšana un sākotnējais sods

Apsūdzētie tika aizturēti burtiski dažas stundas pēc slepkavības un abiem tika piemērots apcietinājums. Sākotnējais sods par slepkavību tika piespriests 17 un 16 gadi, tomēr tas tika pārsūdzēts. Lēmums par soda samazinājumu tika pieņemts, ņemot vērā apelācijas kārtībā izteikto viedokli.

Morālā kaitējuma kompensācija

Tiesa apmierināja daļu no morālā kaitējuma kompensācijas, nosakot, ka apsūdzētajiem kopumā jāsedz 65 000 eiro cietušajiem, no kuriem jau iepriekš samaksāti 30 000 eiro.

Vaļagins un viņa kriminālā pagātne

Jāatzīmē, ka Mārtiņš Vaļagins bija pazīstams no tā saucamās Haritonova grupējuma lietas, par ko viņš tika notiesāts un cietumā pavadījis vairākus gadus. Viņš tika plānots apsūdzēt Bunkus slepkavības krimināllietā, taču tika nošauts, pirms tiesas process varēja sākties.

Turpmākā izmeklēšana

Lai noskaidrotu pārējās personas, kas bijušas iesaistītas Vaļagina slepkavībā, tika sākts jauns kriminālprocess, un tas ir nosūtīts Valsts policijai izmeklēšanas turpināšanai. Tiesa vēlreiz uzsvēra sabiedrības drošību un vēlmi nodrošināt, ka šāda veida noziegumi netiek atstāti nesodīti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas