• 2024. gada 5. septembris 11:04
  • TV3
  • 7

Satraucoši dati: katrs desmitais iedzīvotājs ilgstošas slimošanas dēļ ir palicis bez darba

Satraucoši dati par ilgstošu slimošanu

Aptauja, ko veicis multipakalpojumu uzņēmums “Tele2” sadarbībā ar “Norstat”, atspoguļo satraucošu reālitāti par Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokli. Pētījumā noskaidrots, ka 39% iedzīvotāju vismaz vienu reizi savā dzīvē ir saskārušies ar ilgstošu slimošanu, kas ilgusi vairāk nekā 30 dienas.

Ilgstošas slimošanas un bezdarba saistība

Īpaši satraucoša ir informācija, ka katrs desmitais iedzīvotājs ir palicis bez darba ilgstošas slimošanas dēļ. Šis rādītājs liecina par to, cik liela ietekme veselības problēmām ir uz darba tirgu un cilvēku dzīves apstākļiem. Veselība kļūst par galveno faktoru ne tikai personīgajā, bet arī sabiedriskajā dzīvē.

Veselības politika un atbalsta iespējas

Šie dati rosina jautājumus par esošo veselības politiku un atbalsta mehānismiem, kas būtu jāuzlabo, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri cieš no ilgstošām slimībām. Ir svarīgi attīstīt programmās, kas sniedz atbalstu ne tikai medicīniski, bet arī sociāli, piemēram, uzņēmumiem, lai viņi varētu piedāvāt elastīgākus darba apstākļus darbiniekiem, kuri atgriežas no ilgstošas slimošanas.

Sabiedrības izpratne un atbalsts

Tāpat ir nepieciešams veidot sabiedrības izpratni par ilgstošām slimībām un to ietekmi uz darbu un dzīvi kopumā. Sabiedrības atbalsts ir būtisks, lai dotu drosmi un motivāciju tiem, kuriem ir jācīnās ar veselības problēmām un jāsaskaras ar nodarbinātības zaudēšanu. Sadarbībā ar organizācijām un institūcijām būtu jāveido kampaņas, kas attīsta zināšanas par šo jautājumu.

Secinājumi

Aptaujas rezultāti uzsver nepieciešamību pievērst uzmanību veselības problēmām un to ietekmei uz sabiedrību. Ne tikai individuālā līmenī, bet arī valdības un uzņēmumu līmenī ir jāveic soļi, lai uzlabotu slikto situāciju. Sabiedrībai kopumā jākļūst apzinātākai un gatavai atbalstīt to, kurus skar ilgstošas slimošanas sekas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas