• 2024. gada 16. augusts 11:05
  • TV3
  • 9

Sešas ziemcietes tavai tējas krūzei

Sešas ziemcietes – Dārgumi tavā dārzā

Ziemcietes ir ne tikai dārzam pievilcīgas augu formas, bet arī vērtīgi kulinārijas un veselības avoti. Dārza entuziaste Baiba Ošleja dārzkopības blogā @nacdarza iepazīstina ar sešām ziemcietēm, kuras var izmantot ne tikai ēst gatavošanā, bet arī teju katrā tējas krūzē. Šīs augu valsts pērles ne tikai priecē acis, bet arī sniedz dažādas veselības priekšrocības.

1. Kāvijzīda (Sideritis scardica)

Kāvijzīda, pazīstama arī kā kalnu strateģija, ir aromātiska ziemciete, kas skaisti zied vasaras mēnešos. Tās lapas un ziedus var izmantot tējas pagatavošanai, kurai piemīt nomierinoša un imunitāti nostiprinājoša iedarbība. Kāvijzīdā ir arī antioksidanti, kas palīdz cīnīties ar vēža šūnām.

2. Saulespuķe (Helianthus)

Saulespuķes ne tikai rotā dārzu ar savu zeltaino krāsu, bet to ziedi un sēklas ir fantastisks papildinājums tējas krūzei. Saulespuķu ziedi satur bagātīgu daudzumu vitamīnu un minerālvielu, kas palīdz uzlabot vispārējo veselību un sniedz veselīgu enerģijas devu ikdienā.

3. Kumelīte (Matricaria chamomilla)

Kumelīte ir pazīstama ar savu medicīnisko pielietojumu. Tās ziedi ir ideāli piemēroti tēju pagatavošanai un palīdz mazināt stresu un bezmiegu. Kumelīte ir arī dabisks pretiekaisuma līdzeklis, kas palīdz atjaunot organismu pēc saspringtām dienām.

4. Melisa (Melissa officinalis)

Melisa ir aromātiska ziemciete, kas ir pazīstama māju dārzos visā pasaulē. Tās zāles ne tikai izplata patīkamu citronu smaržu, bet arī piemīt nomierinoša iedarbība. Melisas tēja var palīdzēt pret nemieru un uzlabot miega kvalitāti.

5. Pētersīļi (Petroselinum crispum)

Vēl viens pazīstams dārza auglis, kas jebkādā veidā dod savu ieguldījumu tējas pagatavošanā, ir pētersīļi. Tie ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, turklāt, pateicoties to spēcīgajai garšai, piesātinātajai tējai var pievienot mazus pētersīļu ziedus.

6. Ķimeņu ziedi (Carum carvi)

Ķimeņu ziedi ne tikai uzlabo tējas garšu, bet arī ir lieliski gremošanai. Tiem piemīt pretiekaisuma īpašības un spēja mazināt vēdera uzpūšanos. Šis augs ir viegli audzējams un pieejams jebkurā dārzā.

Secinājums

Ziemcietes ir patiesi dārgi dārza elementi, kas ne tikai bagātina ainavu, bet arī uzlabo mūsu veselību. Baiba Ošleja ar savu blogu @nacdarza mūs iedrošina izmantot šos dārgumus un radīt unikālus tēju maisījumus, kas sniegs gan prieku, gan labumu mūsu organismam. Mainot ikdienas tējas krūzi, varam pievērst uzmanību ne tikai tās garšai, bet arī unikālajām veselības īpašībām, ko sniedz šie dārza brīnumi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas