Situācija ir dramatiska! Agronome izskaidro, kāpēc šogad tik ļoti pūst dārzeņiLatvijā
Foto un virsraksts: LA
  • šodien 07:26
  • LA
  • 7

Situācija ir dramatiska! Agronome izskaidro, kāpēc šogad tik ļoti pūst dārzeņi

Situācija dārzos

Šogad Latvijas lauksaimnieki saskaras ar nebijušām problēmām, kas saistītas ar dārzeņu ražu. Agronome Ilze Bērziņa norāda, ka apstākļi dārzeņu audzēšanā ir kļuvuši aizvien dramatiski. “Šajā sezonā daudzi audzētāji ziņo par dārzeņu pūšanu, kas ir saistīta ar vairākiem faktoriem,” uzsver Bērziņa.

Pūšanas cēloņi

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc dārzeņi šogad pūst, ir neparasti laika apstākļi. Ilgas lietavas un zema temperatūra, kas novērota pavasarī un vasaras sākumā, veicināja sēnīšu un baktēriju infekciju attīstību. “Šīs slimības īpaši skar tomātu un gurķu laukus, jo augi ir vājināti un nespēj cīnīties ar vides stresu,” skaidro agronome.

Audzētāju cīņa ar problēmām

Lauksaimnieki nākas pielāgoties jauniem apstākļiem, un tieši šobrīd ir svarīgi pievērst uzmanību profilaksei. Ilze Bērziņa iesaka regulāri pārbaudīt augus, piemēram, meklējot slimību pazīmes un ievērojot uzturvērtības prasības. “Turklāt ir jāraugās arī uz augsnes kvalitāti un apūdeņošanu, jo tās faktori ir būtiski dārzeņu veselībai,” piebilst Bērziņa.

Nākotnes prognozes

Lai gan situācija ir satraucoša, eksperti cer, ka pārējās sezonas laikā laika apstākļi stabilizēsies. “Ja nākamās nedēļas būs siltas un sausas, iespējams, ka varēs atgūt daļu no zaudējumiem,” norāda Bērziņa. Tomēr ir skaidrs, ka šī gada pieredze rosina lauksaimniekus pārvērtēt audzēšanas metodes un pielāgoties klimata izmaiņām.

Noslēguma vārdi

Dārzeņu ražotāji šogad saskaras ar izaicinājumiem, kas ievērojami ietekmē ražu. Laikapstākļu nestabilitāte un slimību izplatība ir likusi aizdomāties par lauksaimniecības praksi un nepieciešamību pēc inovācijām. “Mums visiem jāstrādā kopā, lai nodrošinātu labvēlīgākus apstākļus dārzeņu audzēšanai nākotnē,” saka agronome Ilze Bērziņa.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas