Tūkstošiem pasaules mākslinieku brīdina par mākslīgā intelekta draudiem radošajām industrijām
Kultūra
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 08:14
  • LSM
  • 3

Tūkstošiem pasaules mākslinieku brīdina par mākslīgā intelekta draudiem radošajām industrijām

Mākslinieku brīdinājums par mākslīgo intelektu

Tūkstošiem mākslinieku visā pasaulē ir apvienojušies, lai paustu bažas par mākslīgā intelekta (MI) ietekmi uz radošajām industrijām. Starp parakstītājiem ir pazīstamie mūziķi, aktieri un rakstnieki, kuri noraida MI radītā riska potenciālu radošajai brīvībai un kvalitātei.

Slaveni parakstītāji un viņu viedoklis

Vienā no prominentākajām balsīm ir grupas "ABBA" mūziķis Bjērns Ulveuss, kurš uzsver, ka mākslinieki ir cilvēka radošās izpausmes produkts, un MI nevar aizvietot cilvēka emocionālo inteliģenci un radošumu. Holivudas aktrise Džuljana Mūra un Nobela prēmijas laureāts Kadzuo Isiguro arī ir pievienojušies šim aicinājumam, norādot uz MI spēju dehumanizēt mākslu un atņemt individuālās interpretācijas.

Mākslas un radošās industrijas nākotne

Mākslinieki norāda, ka MI izmantošana radošajās nozarēs var izraisīt ne tikai darbu zudumu, bet arī nonākt pie viduvējības kvalitātes jeb "mašīnu mākslas", kas neņem vērā cilvēku pieredzi un emocijas. Viņi aicina uznopietnāk apsvērt, kā MI tehnoloģijas ietekmē autortiesības un māksliniecisko brīvību.

Aicinājums uz dialogu un izmaiņām

Mākslinieki aicina visus iesaistītos - gan nozares profesionāļus, gan likumdevējus - uzsākt dialogu par mākslīgā intelekta ētiku un regulāciju. Šajā brīdī ir svarīgi meklēt risinājumus, kas nodrošinātu mākslinieku aizsardzību un ļautu radošajām industrijām plaukt, neskatoties uz tehnoloģiju attīstību.

Kopīgs mērķis un atbalsts

Mākslinieki apelē pie sabiedrības atbalsta, lai saglabātu mākslas integritāti un cīnītos pret MI radīto risku. Šis brīdinājums ir ne tikai par radošajām nozarēm, bet par mākslas būtību kā dzīvotspējīgu, emocionālu un cilvēka radītu izpausmi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas