Turcijas mediji: Miris puča organizēšanā apsūdzētais islāmistu sludinātājs Fetulla GilensĀrvalstīs
Foto un virsraksts: TV3
  • šodien 11:08
  • TV3
  • 7

Turcijas mediji: Miris puča organizēšanā apsūdzētais islāmistu sludinātājs Fetulla Gilens

Fetulla Gilens miris ASV

Saskaņā ar Turcijas mediju ziņojumiem, aizvadītajā nedēļā miris Fetulla Gilens, islāmistu sludinātājs, kurš dzīvoja Amerikas Savienotajās Valstīs. Viņš tika plaši pazīstams kā viens no galvenajiem organizatoriem 2016. gadā notikušajā neveiksmīgajā pučā Turcijā, kuru Ankara vaino viņa vadītajā kustībā.

Neveiksmīgā puča ietekme uz Turciju

2016. gada 15. jūlijā notikušais puč, kas tika organizēts, lai gāztu Turcijas prezidentu Recep Tayyip Erdoğan, radīja nopietnas sekas ne tikai Turcijas iekšpolitikā, bet arī valstiskajās attiecībās ar citām valstīm. Pēc puča Turcija uzsāka plašas tīrīšanas akcijas pret personām, kuras tika uzskatītas par saistītām ar Gilenu un viņa organizāciju.

Fetulla Gilens un viņa kustība

Gilens, kurš dzimis Turcijā, dzīvoja ASV kopš 1999. gada un bija ieguvis politisku patvērumu, kas izsauca plašas diskusijas par viņa lomu un ietekmi. Viņa izveidotā kustība "Hizmet" ir pazīstama ar izglītības un sociālajiem projektiem, bet Turcijas valdība to uzskata par teroristisku grupu. Gilens ir atkārtoti noraidījis apvainojumus par savu lomu puča organizēšanā.

Reakcija uz ziņu par nāvi

Pēc ziņas par Gilena nāvi, Turcijas amatpersonas ir paudušas sajūsmu, uzskatot to par nozīmīgu pagrieziena punktu cīņā pret viņa kustību. Savukārt, cilvēktiesību organizācijas izsaka bažas par to, kā šis notikums var ietekmēt joprojām esošās represijas pret Gilena atbalstītājiem Turcijā.

Nākotnes perspektīvas

Fetulla Gilena nāve rada jautājumus par meklējumiem un tiesiskajām sekām, kas saistītas ar tālāko attiecību attīstību starp Turciju un ASV. Lai gan Turcija atkārtoti pieprasa Gilena izdošanu, tagad, kad viņš ir miris, var rasties jauni izaicinājumi attiecību normalizēšanai starp abām valstīm. Turcijas valdības rīcība un to, kā tas ietekmēs valsts politiku, būs jāvēro nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas