Vai Latvijā līdz pensijas vecumam ir iespējams iekrāt līdz pat miljonam (+VIDEO)Sabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 08:36
  • VS
  • 4

Vai Latvijā līdz pensijas vecumam ir iespējams iekrāt līdz pat miljonam (+VIDEO)

Video skaties šeit

Jaunieši ar ambiciozām pensijas cerībām

Latvijas jaunieši, īpaši vecuma grupās no 18 līdz 39 gadiem, izrāda lielu vēlmi nodrošināt sev kvalitatīvas vecumdienas ar pensiju, kas mēneša laikā varētu svārstīties no 1200 līdz 2000 eiro. Aptaujas rezultāti liecina, ka 49% Latvijas iedzīvotāju, tostarp 54% gados jauno respondentu, apgalvo, ka viņi vēlas saņemt ievērojamu pensiju, lai viņu finansiālā situācija būtu droša un bez raizēm.

Pensijas realitāte un izaicinājumi

Šādas cerības gan ir jāsaista ar reālo situāciju Latvijā, kur vidējā pensija pašlaik ir tikai 576 eiro. Atis Krūmiņš, aktīvu pārvaldīšanas eksperts, norāda, ka valsts nodrošinātā pensija būtiski neatbilst jauniešu vidējām cerībām. Lai vecumdienās saglabātu akceptējamu dzīves līmeni, pensijai ir jābūt 70 līdz 80% apmērā no pirmspensijas ienākumiem, taču esošā sistēma šādu atbalstu nespēj nodrošināt.

Uzkrājumu nozīme pensijai

Lai sasniegtu nepieciešamo pensijas apjomu, būtiski jau šodien sākt veidot personīgos uzkrājumus. Eksperti uzsver, ka regulāri ieguldījumi ne tikai var palīdzēt sakrāt pietiekamu summu, bet arī var sasniegt līdz pat vienam miljonam eiro, ja uzkrājumi tiek veidoti ar disciplīnu un konsekvenci.

Investīcijas un plānošana no agras jaunības

Sākot investēt 21 gadu vecumā un regulāri iemaksājot pensiju 3. līmenī, ir iespējams uzkrāt ievērojamus līdzekļus līdz pensijas vecumam. Eksperti iesaka jau no agras jaunības pielāgot ieguldījumu apjomu atbilstoši ienākumiem un pakāpeniski palielināt iemaksas, lai nodrošinātu finansiālo drošību.

Atmaksa par nodokļiem kā papildus instruments

Papildus iemaksām pensiju uzkrājumam, ik gadu var saņemt 20% atmaksu par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas var tikt izmantota pensiju uzkrājumu palielināšanai. Šī nauda iespēju robežās būtu ieteicams novirzīt atpakaļ investīcijām, nevis iztērēt uzreiz.

Secinājums: Nākotnes pensija ir mūsu rokās

Latvijā ir iespējams iekrāt līdz pat miljonam, taču tikai ar savlaicīgu un regulāru ieguldījumu plānošanu. Jauniešu ambīcijas ir jāsastop ar reālu finanšu atbildību, jo tikai tad var nodrošināt labklājīgas un bezrūpīgas vecumdienas. Viss sākas ar maziem soļiem un plānu, kas kalpos kā ceļvedis uz drošu nākotni.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas