Ārpolitikas eksperti: BRICS ir nepraktiska Putina iespēja izrādīties un pasapņot
Pasaulē
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 10:27
  • LSM
  • 4

Ārpolitikas eksperti: BRICS ir nepraktiska Putina iespēja izrādīties un pasapņot

BRICS valstu samits Kazaņā: Putina izrādes iespēja

BRICS valstu samits, kas notiek Kazaņā, sniedz Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam lielisku iespēju izrādīties uz starptautiskās skatuves. Tomēr šī organizācija, kurā ir apvienotas piecas valstis – Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika – faktiski ir tik dažāda, ka grūti iedomāties, ka tā spētu radīt reālu alternatīvu Rietumu ekonomikai.

Ekspertu viedokļi par BRICS realizāciju

Latvijas Radio raidījumā "Divas puslodes" gan žurnālists Uldis Ķezberis, gan politologs Veiko Spolītis un komentētājs Eduards Liniņš uzsvēra, ka BRICS drīzāk ir Putinam postpadomju sapnis, nekā reāls instruments globālā mērogā. Valstis, kas veido šo apvienību, ir nonākušas pie dažādām politiskajām un ekonomiskajām interesēm, kas padara to sadarbību par praktiski neiespējamu.

Divergences starp BRICS dalībvalstīm

Kā norādīja eksperti, katra no BRICS valstīm pārstāv savu unikālo pieeju un redzējumu par pasauli. Piemēram, Ķīna un Indija ir reģionāli konkurējošas lielvaras, bet Brazīlija un Dienvidāfrika ir vairāk orientētas uz iekšējām problēmām, nekā uz globālas ietekmes iegūšanu. Šī diversifikācija padsveina iespēju, ka BRICS varētu kļūt par efektīvu alternatīvu esošajiem starptautiskajiem sistēmu modeļiem.

Putinismam neticēšana no starptautiskās sabiedrības puses

Daudzi eksperti uzskata, ka Putins, neskatoties uz centieniem veidot BRICS par pretstatu Rietumu koalīcijām, saskaras ar reālu skepticisma vilni. Vairāku partneru nevēlēšanās piedalīties Krievijas iniciatīvās liecina par to, ka pasaulē, kas ir saistīta ar ekonomiskiem un stratēģiskiem dialogiem, Putina sapņi par dominējošo lomu turpina saskarties ar nepatīkamiem šķēršļiem.

Secinājumi par BRICS nākotni

Īsāk sakot, BRICS var būt izrādes platforma Putinam, taču reālā integrācija starp dalībvalstīm ir apšaubāma. Saskaņā ar Latvijas Radio ekspertiem, tuvākajā nākotnē ir maz ticams, ka šī organizācija spēs piedāvāt stabilu alternatīvu pastāvošajām globālajām ekonomiskajām un politiskajām struktūrām. Putina ambīcijas, lai izveidotu savu "postpadomju telpu", var kļūt par nerealizētu sapni, kamēr diversifikācija un konkurence starp BRICS dalībvalstīm turpinās traucēt to vienotībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas