• 2024. gada 4. septembris 13:20
  • JAUNS.LV
  • 12

Veselības ministrs: savlaicīgi nemazinot liekā svara problēmu, tās risināšanai nākotnē būs vajadzīgi lieli resursi

Veselības ministra brīdinājums par liekā svara problēmu

Latvijas veselības ministres, prezentējot jaunāko rīcības plānu, ir uzsvērušas, ka liekā svara un aptaukošanās problēma valstī ir sasniegusi “epidēmijas” līmeni. Ministrs norādījis, ka, lai veiksmīgi risinātu šo jautājumu, ir jāveic savlaicīgas darbības, citādi nākotnē būs nepieciešami lieli resursi, lai risinātu sekas, kas saistītas ar šīm veselības problēmām.

Daudzveidīgas pieejas liekā svara mazināšanai

Veselības ministrijas speciālisti izstrādājuši rīcības plānu, kas aptver laika posmu no 2025. līdz 2029. gadam. Vairāki pasākumi tiek ierosināti, lai mazinātu liekā svara izplatību. Tie ietver fizisko aktivitāšu popularizēšanu gan izglītības iestādēs, gan darbavietās, kā arī ģimenes ārstu lomas stiprināšanu, lai nodrošinātu labāku atbalstu pacientiem ar lieko svaru.

Finanšu aspekti un PVN izmaiņas

Veselības ministrs uzsvēra, ka ir arī nepieciešams veikt izmaiņas pievienotās vērtības nodoklī (PVN). Tas attiektos uz veselīgām pārtikas precēm, tādējādi veicinot iedzīvotāju iespējas izvēlēties veselīgākus produktus. Šis solis palīdzētu veicināt labvēlīgākus dzīvesveida ieradumus un mazinātu liekā svara riskus.

Sabiedrības iesaistīšana cīņā pret aptaukošanos

Lai risinātu šo problēmu, ir nepieciešama plaša sabiedrības iesaistīšana. Veselības ministrija mudina visus sabiedrības sektorus - gan skolotājus, gan darba devējus, gan ģimenes ārstus - aktīvi piedalīties veselīgas dzīvesveida veicināšanā un apgūšanā. Tikai kopīgi, sadarbojoties, varam cerēt uz pamanāmiem uzlabojumiem un labāku nākotni veselības jomā. Latvija stāv svarīga izaicinājuma priekšā, un, ja rīcība tiks veikta savlaicīgi, ir iespēja ierobežot liekā svara problēmas attīstību un uzlabot iedzīvotāju veselību kopumā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas