• 2024. gada 21. augusts 12:03
  • TV3
  • 11

Ar ko un kāpēc dārzu mēslot rudenī?

Rudens dārza mēslošanas nozīmība

Rudens ir laiks, kad dārzkopjiem jāparūpējas par saviem dārziem un augiem, lai tie veiksmīgi pārdzīvotu ziemu. Mēslošana šajā sezonā ir būtisks solis augļu un dārzeņu veselīgai attīstībai nākamajā sezonā. Pareiza mēslošanas stratēģija var palīdzēt augu sakņu attīstībai, palielināt to izturību pret sala un citu nelabvēlīgu apstākļu ietekmi.

Kālijs kā galvenā sastāvdaļa

Saskaņā ar Ingunas Švānes-Podnieces, “Dreiliņu stādi” vadītājas, teikto, rudens mēslojumā galvenai sastāvdaļai jābūt kālijam. Kālijs ir svarīgs elements, kas palīdz augiem nostiprināt sakņu sistēmu un uzlabot to vispārējo izturību. Tas ir īpaši svarīgi, jo rudens mēnešos augiem nepieciešama papildu aizsardzība pret aukstumu un citiem klimatiskajiem apstākļiem, kas var ietekmēt to izdzīvošanu.

Slāpekļa ierobežojumi

Rudenī jādomā arī par slāpekli, kuru nedrīkst lietot pārmērīgā daudzumā. Saskaņā ar speciālistu ieteikumiem, slāpekļa saturs rudens mēslojumā nedrīkst pārsniegt 5%. Pārmērīgs slāpeklis var veicināt augu nevēlamu augšanu un padarīt tos vieglāk pakļautus sala bojājumiem, jo tie var izdzīvot līdz pavasarim, taču nespēj sagatavoties ziemas apstākļiem.

Kā izvēlēties pareizos mēslojumus?

Dārzkopjiem ir pieejami dažādi mēslojumi, kas satur kāliju un ir piemēroti rudenī. Ieteicams izvēlēties tādus produktus, kas ir sabalansēti un satur nepieciešamās mikroelementus. Ir vērts lūkoties arī pēc bio mēslojumiem, kas neapdraud augsnes veselību un veicina ekoloģisko lauksaimniecību.

Kopumā: veiksmīgas rudenīšanās pamati

Rudens mēslošana ir izšķiroša dārza sagatavošana ziemai. Ar pareizu kālija un slāpekļa līdzsvaru, dārzkopji var palīdzēt augiem labāk izdzīvot bezrūpīgajos ziemas mēnešos. Atcerieties, ka katra dārza vajadzības ir unikālas, tāpēc regulāri vērojiet augus un pielāgojiet mēslošanas režīmu atbilstoši to izskatam un veselībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas