• 2024. gada 31. augusts 07:00
  • NRA
  • 10

"Augšu" nekaunīgā rijība liek domāt, ka kaut kas aizgājis ne tā

Augšas rijība un sabiedriskās diskusijas neapmierinātība

Latvijā jau ilgstoši klātesoša ir diskusija par Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) lēmumiem, kas skar valsts mediju organizāciju. Ir acīmredzams, ka sabiedrība jūtas apmulsusi un neapmierināta ar SEPLP lēmumiem, kurus bažīgi izvērtē politiķi un mediju eksperti. Šobrīd aktuālais jautājums ir par topošās vienotās VSIA “Latvijas sabiedriskais medijs” (LSM) valdes locekļu sastāvu un algas apmēru, kas ir izraisījis siltu diskusiju ne tikai sociālajos tīklos, bet arī pašos medijos.

Valsts prezidenta iebildumi un sabiedriskā reakcija

Pat neskatoties uz Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča skaidri paustajiem iebildumiem un norādēm uz nepieciešamību veikt izmaiņas, SEPLP turpina pastāvēt uz izvēlētā kursa. Rinkēvičs, kā arī daudzi citi sabiedrības pārstāvji ir norādījuši, ka šāda veida rijība un nekaušīgums liek domāt par lēmumu caurredzamību un godprātību. Sabiedrība tagad ierauga, ka valsts mediju struktūra var tikt veidota, neizprotot vietējo iedzīvotāju viedokli un vēlmes.

What’s next? Progress vai stagnācija?

Pasaule mainās, un arī mediju vide tiek izaicināta no visām pusēm. Tādēļ ir svarīgi, lai SEPLP pārskatītu un izvērtētu savus lēmumus, balstoties uz sabiedrības viedokli. Ja augšpusē pieņemtie lēmumi nedabū reālu atbalstu no apakšas, tas var novest pie stagnācijas un sabiedrības neapmierinātības. Sabiedriskā informācija ir jānodrošina ar atbilstošu kvalitāti un godīgumu, lai veidotu uzticību starp medijiem un sabiedrību.

Noslēgums: Steidzamība pārskatīt lēmumus

Šajā brīdī ir jādomā par to, kā SEPLP praksē varētu uzlabot situāciju un kādi pasākumi ir jāveic, lai sabiedrība justos ieklausīta. Lai gan situācija ir sarežģīta, tas, ko šobrīd redzam, liecina, ka novērtēšanas procesā būtu jāiekļauj plašākas sabiedrības balsis un viedokļi. Kaut kā ir jāveicina sarunas, kas veicina pārredzamību un atbildību publiskajos medijos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas