Baltkrievijā 26. janvārī tiks rīkotas pirmās Baltkrievijas "vēlēšanas" kopš masu protestiem valstīĀrzemēs
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Baltkrievijā 26. janvārī tiks rīkotas pirmās Baltkrievijas "vēlēšanas" kopš masu protestiem valstī

Vēlēšanu fons Baltkrievijā

Nākamā gada 26. janvārī Baltkrievijā tiks rīkotas pirmās "vēlēšanas" kopš valstī notikušajiem, vērienīgajiem 2020. gada protestiem. Šīs izvēles tiek sagaidītas ar lielu interesi gan vietējo, gan starptautisko novērotāju vidū, jo tās notiek pēc atkārtotas Aleksandra Lukašenko nākšanas pie varas, kas izraisīja plašu sabiedrības sašutumu un neapmierinātību.

Protesti un to ietekme uz politisko ainu

2020. gada protesti, kas sākās pēc apšaubāmām prezidenta vēlēšanām, izcēlās ar lielu sabiedrisko spriedzi un izpaudās ar masveida demonstrācijām visā valstī. Protestētāji aicināja uz Lukašenko atkāpšanos un demokrātiskām reformām. Lai gan protesti tika stingri apspiesti, tie ir ievērojami mainījuši Baltkrievijas politisko ainavu, radot bažas par nākotnes attīstību.

Starptautiskā sabiedrība un to reakcija

Šo vēlēšanu organizēšana ir saistīta ar lielām bažām no starptautiskās sabiedrības puses. Rietumvalstis ir apšaubušas vēlēšanu legitimitāti un aicinājušas Lukašenko valdību uz cilvēktiesību ievērošanu. Vairāki ārējie novērotāji ir pauduši bažas, ka šīs vēlēšanas varētu būt tikai formalitāte, nevis reāla demokrātiska procesa atspoguļojums.

Ko sagaidīt no gaidāmajām vēlēšanām?

Gaidāmās "vēlēšanas" tiek uzskatītas par svarīgu brīdi Baltkrievijas politikā un varētu noteikt turpmāko valsts attīstību. Daudzi analītiķi norāda, ka, neskatoties uz stingro Lukašenko kontroli, sabiedrības noskaņojums ir mainījies, un ir iespējami jauni protesti, ja vēlēšanu rezultāti netiks uzskatīti par godīgiem un taisnīgiem. Šīs vēlēšanas varētu būt ne tikai Lukashenko politiskās nākotnes rādītājs, bet arī signāls par Baltkrievijas iedzīvotāju gatavību prasīt pārmaiņas un atsākt cīņu par demokrātiju. Turpmākajās nedēļās situācija valstī attīstīsies, un ir svarīgi sekot līdzi notikumiem, jo pirmās pēc protests vēlēšanas var sniegt atbildes uz daudzajiem jautājumiem, kas pašlaik saistīti ar Baltkrievijas nākotni.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas