• 2024. gada 8. augusts 09:26
  • Delfi
  • 14

Bankām virspeļņas nodokli varētu noteikt arī individuāli, spriež ministrs

Individuālas banku virspeļņas nodokļa noteikšanas iespēja

Latvijā bankām varētu noteikt virspeļņas nodokli individuāli, apgalvoja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma". Šāda pieeja, pēc ministra teiktā, ļautu labāk izvērtēt katras bankas finansiālo situāciju un piemērot nodokli atbilstoši tās pelnītspējai.

Ministra viedoklis par banku stabilitāti

Valainis uzsvēra, ka banku stabilitātes saglabāšana ir būtiska, lai nodrošinātu valsts ekonomiskās attīstības ilgtspēju. Individuālās nodokļa noteikšanas stratēģija varētu radīt lielāku spiedienu uz bankām, kas gūst lielas peļņas, nosakot noteikumus, kas attiecīgi atspoguļo to finansiālo sniegumu.

Reformu nepieciešamība

Ministrs arī norādīja uz nepieciešamību reformēt pašreizējo nodokļu sistēmu, lai tā būtu taisnīgāka un atbilstošāka mūsdienu ekonomikas prasībām. Individuāla virspeļņas nodokļa noteikšana varētu būt solis pareizajā virzienā, lai nodrošinātu, ka banku nodokļu slogs atbilst to reālajām spējām un attiecīgajai ekonomiskajai situācijai.

Reakcija no banku sektora

Jau tagad ir skaidrs, ka banku sektora pārstāvji varētu izteikt iebildumus pret šādu pieeju, bažījoties par iespējamiem riskiem un sekām. Finanšu eksperti norāda, ka pārāk augsts nodokļa slogs varētu negatīvi ietekmēt banku spēju sniegt kredītus un veikt ieguldījumus, kas nepieciešami ekonomiskās izaugsmes veicināšanai.

Secinājumi

Nākotne par banku virspeļņas nodokļa individuālo noteikšanu joprojām ir neskaidra, un, lai realizētu Valaiņa ierosinājumus, būs nepieciešamas plašas diskusijas starp valdību, banku sektoru un ekonomikas ekspertiem. Tādējādi likumdošanas iniciatīvas varētu veidot būtiski jaunu skatījumu uz nodokļu sistēmu Latvijā, stiprinot taisnīgumu un ilgtspējību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas