Basketbola treneri par seksuāliem noziegumiem soda ar sabiedriskiem darbiemKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • aizvakar 12:43
  • VS
  • 6

Basketbola treneri par seksuāliem noziegumiem soda ar sabiedriskiem darbiem

Vainīgs seksuāla rakstura noziegumos

Rīgas pilsētas tiesa atzinusi basketbola treneri Andri Steļmahu par vainīgu četros seksuāla rakstura noziegumos pret kādu no viņa audzēknēm, piespriežot sodu 400 stundu apmērā sabiedriskajos darbos. Treneris ir pilnībā atzinis savu vainu un noslēdzis vienošanos ar prokuroru, ko tiesa ir apstiprinājusi.

Šokējošs fakts par cietušo

Prokuratūra, neminot treneru, iepriekš paziņoja, ka saistībā ar vienu no noziedzīgajiem nodarījumiem apsūdzība tika izvirzīta saskaņā ar Krimināllikuma pantu, kas attiecas uz seksuāla rakstura darbībām ar personām, kuras nav sasniegušas 16 gadu vecumu. Tika norādīts, ka no 2014.gada līdz 2015.gadam treneris veica seksuāla rakstura darbības ar cietušo, apzinoties viņas nepilngadību.

Attiecību dinamika un turpinājums

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka pirms cietušās 16 gadu vecuma starp abām pusēm pastāvējušas labprātīgas dzimumattiecības, kuras cietusī slēpusi no vecākiem un draugiem. Pēc cietušās pilngadības sasniegšanas attiecības ir eskalējušas, taču laulība, kas sekoja, norakstīta kā īslaicīga.

Atsvešināšana no sporta dzīves

Andris Steļmahs pagājušā gadā uz laiku tika atstādināts no darba Jūrmalas sporta skolā, taču vēlāk tika atjaunots amatā un turpināja trenēt 16 līdz 18 gadus vecas basketbolistes. Tomēr, pēc notikumiem Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) spēlē, viņš bija spiests atkāpties no Latvijas U-18 sieviešu basketbola izlases galvenā trenera amata.

Izmaiņas profesionālajā statusā

Saskaņā ar informāciju no Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) mājaslapas, Steļmahs vairs nav iekļauts sertificēto sporta speciālistu sarakstā, kas atspoguļo viņa zaudēto profesionālo statusu un 2025.gada 23.aprīlim derīgā B kategorijas sertifikāta neesamību. Tas iezīmē nopietnas sekas, kas izriet no viņa nelikumīgajām darbībām un to ietekmi uz sporta vidi visā valstī.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas