Cik šoziem maksāsim par siltumenerģiju, prognozē Latvijas Bankas ekonomistiEkonomika
Foto un virsraksts: TV3
  • šodien 13:06
  • TV3
  • 3

Cik šoziem maksāsim par siltumenerģiju, prognozē Latvijas Bankas ekonomisti

Energoresursu cenu samazinājums

Pēdējā gada laikā mēs esam liecinieki tam, ka energoresursu cenas ir samazinājušās, kas ir labs ziņojums gan uzņēmumiem, gan patērētājiem. Šī tendence ir atstājusi nozīmīgu ietekmi uz siltumenerģijas tirgu, kur šobrīd vērojam pakāpenisku cenu normalizēšanos.

Siltumenerģijas cenu prognozes

Latvijas Bankas ekonomisti, Ieva Opmane un Andrejs Bessonovs, norāda, ka, ņemot vērā energoresursu cenu samazināšanos, var gaidīt arī siltumenerģijas cenu stabilizēšanos. Šajā apkures sezonā siltumenerģijas cenas varētu būt vidēji ap 70-80 eiro par megavatstundu (MWh).

Apkures sezona un iedzīvotāju ietekme

Šī apkures sezona solās būt nedaudz vieglāka Latvijas iedzīvotājiem, jo stabilākas siltumenerģijas cenas var samazināt finansiālo slogu daudziem mājsaimniecībām. Tomēr ir svarīgi sekot līdzi visiem iespējamiem ārējiem faktoriem, kas var ietekmēt cenas nākotnē.

Uzņēmumu perspektīva

Uzņēmumiem, kas ir saistīti ar siltumenerģijas ražošanu, šīs prognozes var palīdzēt plānot savas darbības un investīcijas. Stabilizētās cenas var dot iespēju labāk strukturēt savu piedāvājumu un uzlabot konkurētspēju vietējā tirgū.

Secinājumi

Kopumā Latvijas Bankas ekonomistu veiktās analīzes rāda, ka ir pamats optimistiskai skatam uz šoziem. Stabilas siltumenerģijas cenas var sniegt labumu gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, tomēr turpmākā situācija tirgū būs atkarīga no vairākiem faktoriem, tostarp globālajām energoresursu tirgus svārstībām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas