• 2024. gada 6. septembris 18:05
  • Delfi
  • 7

FM aicina IZM taupīšanas nolūkā samazināt stipendijai "Studētgods" iezīmētos līdzekļus

Finanšu ministrijas ieteikums samazināt izdevumus

Finanšu ministrija (FM) ir aicinājusi Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) veikt pasākumus, lai taupītu līdzekļus, samazinot stipendijai "Studētgods" iezīmētos izdevumus par 2,62 miljoniem eiro. FM norāda, ka šī nauda paliek neizmantota, jo faktiskais stipendijas saņēmēju skaits ir daudz mazāks nekā iepriekš prognozēts.

Stipendiju samazināšanas iemesli

Aleksis Jarockis, FM Komunikācijas departamenta direktors, skaidro, ka šādas izmaiņas ir nepieciešamas, lai efektīvāk pārvaldītu valsts budžetu. Viņš uzsvēra, ka, ņemot vērā esošo situāciju, ir jāveic revīzija par stipendiju piešķiršanu un izlietojumu. Jaunie dati liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējām prognozēm, stipendiju pieprasījums ir samazinājies, radot liekus izdevumus.

Reakcijas uz piedāvājumu

Šāds lēmums jau radījis diskusijas gan izglītības iestādēs, gan starp studentiem. Daži uzskata, ka stipendijas, kas veltītas izciliem studentiem, būtu jāturpina finansēt, lai motivētu jauniešus izglītības ieguvē. Citi norāda uz nepieciešamību nodrošināt atbilstošus līdzekļus valstij, it īpaši laikā, kad ir vērojams ekonomisks nedrošums.

Nākotnes perspektīvas

Tā kā Latvija saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, tostarp inflāciju un vājinātu ekonomiku, ir skaidrs, ka valdība ir spiesta meklēt veidus, kā optimizēt izdevumus. Samazinot stipendijās iezīmēto finansējumu, FM cer, ka Izglītības un zinātnes ministrija varēs labāk sakārtot pāreju uz jauniem izglītības modeļiem un piešķirt atbalstu tiem studentiem, kuriem tas ir visvairāk nepieciešams. Sekot līdzi notikumiem un turpināt holistisku pieeju izglītības sistēmai Latvijā ir svarīgi, lai nodrošinātu augstas kvalitātes izglītību visiem jauniešiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas