Igaunija ir gatava savākt no Latvijas Barklaja de Tolli pieminekliPasaulē
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 10:00
  • NRA
  • 4

Igaunija ir gatava savākt no Latvijas Barklaja de Tolli pieminekli

Igaunija plāno savākt pieminekli no Latvijas

Igaunija ir izteikusi gatavību pārvest Rīgas Esplanādē esošo pieminekli komandierim Mihaelam Barklajam de Tolli no Latvijas. Šis lēmums nācis pēc Rīgas domes apstiprinājuma 16. oktobrī, kad tika pieņemts lēmums par pieminekļa demontāžu un aizvešanu.

Barklaja de Tolli mantojums Igaunijā

Komandieris Mihaels Barklajs de Tolls ir svarīga persona Igaunijas vēsturē, jo viņš ir saistīts ar Tervas pilsētu, kur atrodas viņa mauzolejs. Vietējie vadītāji izteikuši cerības, ka piemineklis tiks novietots tuvu šim vēsturiskajam vietam, izceļot Barklajam de Tolli nozīmi igauņu kultūrā un vēsturē.

Rīgas domes lēmums un tā sekas

Rīgas domes lēmums demontēt pieminekli ir izraisījis plašas diskusijas gan Latvijā, gan Igaunijā. Daļa sabiedrības uzskata, ka piemineklis ir uzskatāms par vēsturisku simbolu, kam ir jātiek saglabātam, bet citi uzskata, ka tas ir jēgpilni pārvietojams uz vietu, kur tai ir lielāka nozīme.

Reakcija sabiedrībā un nākotnes perspektīvas

Pēc Rīgas domes paziņojuma sabiedrības reakcija ir bijusi pretrunīga. Daži vēsturnieki un kultūras eksperti norāda, ka Barklaja de Tolli pieminekļa pārvietošana varētu būt pozitīva zīme, kas veicina igauņu un latviešu kultūras attiecību nostiprināšanu, savukārt citi brīdina par iespējamiem konfliktiem un jūtīgām situācijām saistībā ar vēsturiskajiem simboliem. Igaunijas plāni attiecībā uz Barklaja de Tolli pieminekli liecina par izsistajām vēsturiskajām saitēm starp abām Baltijas valstīm un atspoguļo ilgu laiku pastāvošās debates par vēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas